ONGEZIENE ONDERDRUKKING IN EGYPTE

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op maandag 27 januari 2014, 15:35.

(Foto: Amnesty International)

Alhoewel het recente referendum over de nieuwe grondwet en geplande presidentsverkiezingen een andere indruk kunnen wekken, gaat het in Egypte sinds de staatsgreep afgelopen zomer bepaald niet de goede kant op. Mensenrechtenschendingen zijn aan de orde van de dag. Vooral aanhangers van de Moslimbroeders en andere oppositiegroepen worden keihard onderdrukt. Voorlopig kan er daarom geen sprake zijn van normalisering van de betrekkingen tussen de EU en Egypte. Hierover schreef ik onlangs een opiniestuk en vandaag diende ik er ook de volgende schriftelijke vragen over in:

  • 1. 
    Kent u het rapport ‘Egypt: Roadmap to repression’ van Amnesty International? 1)
  • 2. 
    Wat is uw reactie op de bevindingen in het rapport over de vele mensenrechtenschendingen sinds de staatsgreep tegen president Morsi, onder andere op het gebied van vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering en over de straffeloosheid onder veiligheidsdiensten en selectieve rechtspraak? Kunt u specifiek ingaan op de constatering dat de omvang van het staatsgeweld sinds afgelopen zomer ongezien is?
  • 3. 
    Kunt u aangeven of u het eens bent met de aanbeveling 2) die Amnesty International doet aan de internationale gemeenschap om alle export van militair materieel etc. die gebruikt worden voor serieuze mensenrechtenschendingen op te schorten totdat adequate waarborgen zijn ingesteld waardoor de Egyptische autoriteiten niet langer betrokken zullen zijn bij mensenrechtenschendingen? Indien neen, kunt u aangeven wat de voorwaarden zijn voor Nederland voordat dergelijke export naar Egypte weer mogelijk is?
  • 4. 
    Bent u bereid om tijdens de aankomende Raad Buitenlandse Zaken op 10 februari 2014 specifiek aandacht te vragen voor dit rapport van Amnesty International en er op aan te dringen dat alle EU landen zich houden aan de genoemde aanbeveling van de mensenrechtenorganisatie en voorlopig niet overgaan tot levering van materieel dat gebruikt kan worden bij mensenrechtenschendingen? Indien neen, waarom niet?

Bronnen:

  • 1. 
    Egypt: Roadmap to repression, http://www.amnesty.org/en/library/asset/MDE12/005/2014/en/cddf8bfb-6dcb-45b2-b411-6d12190b7583/mde120052014en.pdf, januari 2014.
  • 2. 
    Citaat uit Egypt: Roadmap to repression, blz 39: “Amnesty International urges states to: Suspend all transfers to Egypt of weapons, munitions and related equipment used for serious violations of human rights, including tear gas and riot control projectiles and launchers; small arms, including shotguns, and light weapons and related ammunition; as well as armoured vehicles and military helicopters, and to maintain the suspension until adequate safeguards are put in place by the Egyptian authorities to prevent further serious violations of international human rights law by security forces in policing protests.”