Minder zout, betere gezondheid - Hoofdinhoud
Minder zout in ons eten levert grote gezondheidswinst op. Daarom wil ik dat de voedingssector de hoeveelheid zout in voedingsmiddelen terugdringt. De sector werkt hier al jaren aan, maar het zoutgehalte is nauwelijks afgenomen. Als de inspanningen van de voedingssector niet snel verbeteren, kom ik met een initiatiefwet die bedrijven dwingt minder zout in hun producten te verwerken.
Het is al lang bekend dat te veel zout het risico op hart- en vaatzieken flink vergroot. Zonder het te kunnen beïnvloeden, krijgt een Nederlander in plaats van de door het Voedingscentrum aanbevolen 6 gram, al snel gemiddeld 8 gram zout per dag binnen. Dat komt omdat er in veel producten die we dagelijks gebruiken veel zout zit. Denk aan hartig broodbeleg, soepen, sauzen en kant-en-klaarproducten.
Nu heeft de minister een akkoord gesloten met de voedingssector. Onderdeel van dit akkoord is het terugdringen van zout in ons voedsel. Een goede zaak, maar de sector heeft tot dusver niet laten zien dat het hun echt ernst is. Daarom heb ik gisteren de aanpak van de minister kracht bijgezet. Ik wil haar helpen om de doelen die zij met de sector heeft gesteld ook daadwerkelijk te behalen. Daarom heb ik vanuit de Kamer meer druk gezet op de voedingssector. In Engeland heeft dat tot erg mooie resultaten geleid. Daar stelde de overheid wettelijke zoutnormen vast voor 80 productgroepen als brood, soep en vlees.
Als de uitvoering van het akkoord met de voedingsindustrie te wensen overlaten, grijp ik terug op mijn initiatiefwet om de hoeveelheid zout in maaltijden alsnog terug te dringen. Voor mij zijn er twee opties: de sector gaat zelf voortvarend aan de slag, óf zij wordt binnenkort door de wet gedwongen om minder zout te verwerken in voedsel. Want minder zout betekent aantoonbare gezondheidswinst.