D66 vraagt debat aan over internet governance Europa

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op woensdag 12 februari 2014, 2:07.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil een debat in het Europees Parlement over internet governance en de Europese inzet. “Het bewaken van het open internet kent steeds meer uitdagingen en moet voor de EU een prioriteit zijn. Beslissingen en verantwoordelijkheden liggen bij een kluw aan overheden, bedrijven, organisaties en internet gebruikers. Europa moet met de grootst mogelijke ambitie het open internet en de rechten en vrijheden van gebruikers wereldwijd beschermen”, aldus Schaake. Zij verwelkomt de plannen die Eurocommissaris Kroes vandaag presenteerde op het gebied van internet governance en vraagt een debat aan om details helder te krijgen en het thema hoger op de agenda van het Europees Parlement te krijgen.

Balkanisering internet

De Europese Commissie deelt de zorgen van D66 wat betreft overheden die het internet steeds meer onder nationaal bestuur willen brengen. Landen als Rusland en China gebruiken argumenten voor meer cyberveiligheid om de grip op hun bevolking te verstevigen. Organisaties als ICANN, die wereldwijd domeinnamen registreren, zijn momenteel volledig afhankelijk van Amerikaanse wetten. “Dat moet anders, inclusiever en transparanter. Het is goed dat het bestuur van het internet inzichtelijker en toegankelijker wordt voor meer mensen. Eigenlijk heeft ieder mens op een of andere manier belang bij het behoud van het open internet, of dit nu een economisch, sociaal of mensenrechten belang is.” Omdat vaak erg onduidelijk welke wetten en beslissingen van invloed zijn op het bestuur van het internet, kondigt de Commissie aan een website te maken die dat inzicht moet verschaffen. Ook wordt een diepte onderzoek gestart naar welke (internationaal) juridische aspecten relevant zijn.

Digitale vrijheid

Momenteel is het zogenaamde ´multistakeholder´ model, waarbij allerlei belanghebbenden op een informele manier normen voor het bestuur van het internet afspreken, aan vernieuwing toe. Het moet toegankelijker, transparanter, en partijen moeten verantwoording afleggen. Schaake vindt het ook belangrijk dat mensen met verantwoordelijkheden in de traditionele buitenlandse zaken kringen zich meer verdiepen in de rol die technologie speelt. Eerder kreeg ze al steun van het Europees Parlement in het ontwikkelen van de eerste Europese strategie voor digitale vrijheid, die zich richt op mensenrechten, handel, defensie en andere Europees beleid, en de rol die technologie daarin speelt.

Marietje Schaake is lid van een wereldwijde commissie die zich de komende twee jaar buigt over het bestuur van het internet.