DEFENSIEDOOFPOTTEN

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op vrijdag 14 februari 2014, 14:45.

Doofpotten lijken een specialiteit van het ministerie van Defensie. In 2008 verdwenen er bijvoorbeeld plotseling stukken over Srebrenica in een dossier van een klokkenluider waar zet helemaal niet thuishoorden. Hierdoor is het materiaal maar liefst zeventig jaar lang niet in te zien. Eerder, in 1994, raakte een filmrolletje met bewijsmateriaal zoek. Dit betrof ook de kwestie Srebrenica. En nog veel eerder, in 1954, vond wellicht de grootste doofpot plaats. De regering Drees koos er toen voor geen werk te maken van de vele oorlogsmisdaden die tijdens de koloniale oorlog in Indonesië werden gepleegd. Afgelopen woensdag kwam een doofpotaffaire uit 2004 opnieuw in de aandacht. Het gaat hier om een dodelijk schietincident in Irak waarbij zeer relevante getuigenverklaringen achter werden gehouden. Het is hoog tijd dat er een einde komt aan deze doofpotcultuur op het ministerie. Daarom heb ik de volgende vragen gesteld:

  • 1. 
    Kent u het bericht ‘‘OM hield opzettelijk verklaringen achter over schietincident Irak’’? 1)
  • 2. 
    Kunt u aangeven waarom in het verleden het OM de getuigenverklaringen van de Iraakse militairen niet relevant vond voor het oordeel in de strafzaak tegen de Nederlandse luitenant, maar dat deze verklaringen nu wel naar het Europese Hof in Straatsburg zijn gestuurd?
  • 3. 
    Waarom zijn deze verklaringen in het proces tegen de Nederlandse luitenant niet volwaardig aan de orde gekomen?
  • 4. 
    Waarom zijn deze verklaringen niet eerder vrijgegeven?
  • 5. 
    Kunt u bevestigen dat uit de verklaringen de indruk ontstaat dat anders dan eerder mee rekening werd gehouden de Iraakse militairen niet op de auto zouden hebben geschoten?
  • 6. 
    Wat is uw reactie op de beschuldiging van meineed door advocaat Liesbeth Zegveld?

Bron:

  • 1. 
    ‘OM hield opzettelijk verklaringen achter over schietincident Irak’, http://www.nrc.nl/nieuws/2014/02/12/advocate-om-hield-opzettelijk-verklaringen-achter-over-schietincident-irak/, 12 februari 2014.