Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op maandag 17 februari 2014, 10:08.

1.

Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Marius, de gedode giraffe uit een dierentuin in Denemarken houdt de gemoederen in Nederland terecht flink bezig. Mijn collega Esther Ouwehand heeft ook Kamervragen gesteld over de Nederlandse situatie. Wij vinden dat er discussie moet komen over de ethisch aanvaardbaarheid om dieren te fokken in een dierentuin en daarna de jongen weer af te maken. Dierentuinen zijn commerciële instellingen die elk jaar jonge dieren willen om extra publiek te trekken.

In Duitsland en Engeland is het verboden om gezonde dieren te doden. Helaas is dat in Nederland (en Denemarken) nog niet het geval. Daar moet snel verandering in komen. Wij staan sowieso niet positief tegen het houden van wilde dieren in een dierentuin. Het tentoonstellen van dieren is niet meer van deze tijd. Er zijn legio mogelijkheden om iets te leren over de natuur. Om kinderen en volwassenen iets bij te brengen over het dierenrijk kan je beter met kinderen de Nederlandse natuur in gaan en daar wilde dieren ontdekken. Nu is de boodschap dat je dieren uit het wild mag opsluiten. Teken hier de petitie om de dierentuin in Denemarken te laten sluiten!

Afgelopen week heb ik een debat gehad over privacy. Privacy is veiligheid. Elke keer als we onze privacy opgeven, geven we een deel van onze veiligheid op. Het kabinet heeft toegezegd met een visie te komen op het verzamelen, bewaren en verkopen van grote datasets, zogenaamde ‘Big data’, door bedrijven en (zorg)instellingen. Medische gegevens zijn zeer privacy gevoelig en als die op straat komen te liggen, kan dat mensen tegenhouden om naar de dokter te gaan. De minister van Economische Zaken zegde eveneens toe dat het kabinet extra aandacht gaat besteden aan kinderen. Kinderen worden vaak verleid met spelletjes op smartphones en tablets, maar moeten vervolgens toegang geven tot privacygevoelige gegevens. Wij vinden dat het ruilen van privacygevoelige informatie door kinderen voor apps niet moet kunnen!

Het leek zo’n nobel en royaal initiatief, een conferentie afgelopen week om de jacht op bedreigde diersoorten ter discussie te stellen. De Prinsen Charles en William namen het voortouw en tal van natuurbeschermingsorganisaties sloten zich aan. En inderdaad, er is geen tijd te verliezen omdat het slecht gaat met de tijgers, de olifant, de neushoorn en tal van andere dieren die illegaal belaagd worden.

Maar hoe geloofwaardig zijn de prinsen als het gaat om hun eigen jachthobby? Prins William ging een paar dagen voor de conferentie naar Spanje om op het jachtterrein van de Duke of Westminster herten en zwijnen te schieten, terwijl bekend is dat de Spanjaarden jachtvormen toestaan die in veel Europese landen inmiddels verboden zijn zoals de jacht met speren vanaf paarden en de drijfjacht.

Bron: express.co.uk

En Prins Charles liet al eens weten dat als de Engelse regering de vossenjacht zou verbieden, hij dan mogelijk het land zou verlaten en de rest van z’n leven zou gaan skiën in plaats van Koning worden. Ook onze eigen Koning Willem Alexander is een fervent jager in binnen- en buitenland.

Als leden van Koninklijke families echt hun invloed willen aanwenden om dieren voor uitsterven te behoeden zullen ze moeten beginnen eerst zelf een royaal gebaar te maken: stoppen met het voor de lol doodschieten van dieren, ook als die (nog) niet bedreigd worden.

Afgelopen vrijdag was het Valentijnsdag. Deze hoorde daar zeker bij:

http://newsfeed.time.com/2014/02/12/see-birds-fly-in-the-shape-of-a-heart/

Groet,

Marianne