JP Van den Bent Stichting

Met dank overgenomen van M.Sj. (Michiel) van Veen i, gepubliceerd op maandag 17 februari 2014, 2:32.

Op de dagen dat de Tweede Kamer niet vergadert, legt Michiel tal van bezoeken af aan zorginstellingen en ziekenhuizen. Op vrijdag 24 januari stond Michiel op de stoep bij het centrale bureau van de JP Van den Bent Stichting in Deventer, samen met de VVD-gemeenteraadsleden Anton Bosch en Ralph Kronieger uit Olst-Wijhe. De JP Van den Bent Stichting verleent zorg aan mensen met een lichte, ernstige of meervoudige (verstandelijke) beperking op 150 locaties in Gelderland, Overijssel en Friesland. De JP Van den Bent onderscheidt zich van andere zorgaanbieders doordat de overhead zeer laag is. Er is geen stafbureau of een pr-afdeling en er zijn geen artsen, fysiotherapeuten of logopedisten in dienst. In plaats daarvan hebben cliënten een eigen deskundige begeleider die alles kan en mag regelen wat de cliënt nodig heeft. Voor deze kennis en expertise maakt de begeleider afspraken met zorgverleners buiten de instelling. Daardoor blijven niet alleen de vaste kosten laag, maar staat de instelling ook midden in de maatschappij.

De centrale boodschap van directeur Ruud Klarenbeek aan Den Haag luidde: “Gooi omvangrijke beleidsstukken en protocollen overboord en doe wat nodig is voor de cliënt op basis van richtlijnen en het geven van vertrouwen, waardoor er op de werkvloer verantwoordelijkheid kan worden genomen.” De JP van den Bent kan dit zogenaamde 'regelarme werken' al in de praktijk brengen, want de instelling doet mee aan het Experiment Regelarme Instellingen van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. 28 Zorginstellingen door heel Nederland krijgen voor een aantal jaar de kans om te experimenteren met minder regels.

Voor de JP Van den Bent levert dat niet alleen winst op voor de cliënt. Ook de omzet stijgt al jaren. Michiel: “Regelarm werken levert hier resultaat op. Ik zie een organisatie die de veranderingen met vertrouwen tegemoet ziet.”

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Michiel van Veen

Ralph Kronieger (VVD Olst-Wijhe), Ineke Overkempe (JP vdB), Michiel van Veen

(VVD Tweede Kamer), Anton Bosch (VVD Olst-Wijhe)