Grote zorg geweldsescalatie Oekraïne

Met dank overgenomen van M. (Michiel) Servaes i, gepubliceerd op woensdag 19 februari 2014, 13:44.

De PvdA is zeer bezorgd over de situatie in Oekraïne. We zijn geschokt door de geweldsescalatie van de afgelopen nacht en de dodelijke slachtoffers die onder demonstranten en politiemensen zijn gevallen.

Met het besluit om het Maidan-plein te ontruimen en het gebruik van geweld tegen demonstranten is een kritische grens overschreden. Dat mag niet zonder gevolgen blijven.

De PvdA vindt het een goede zaak dat de EU-ministers van Buitenlandse Zaken morgen in spoedzitting bijeenkomen. We vragen minister Timmermans om in Brussel de mogelijkheid voor gerichte sancties tegen Oekraïense regeringsvertegenwoordigers te bespreken, bijvoorbeeld door een reisverbod of het bevriezen van tegoeden op Europese banken.

De PvdA wil dat er zo spoedig mogelijk een einde komt aan het geweld in Oekraïne. Om een politiek akkoord tussen de strijdende partijen te bewerkstelligen, moeten zij met elkaar om tafel. Gezien het wederzijdse wantrouwen, lijkt het gewenst een bemiddelaar - vanuit de VN of de OVSE - te betrekken bij dit overleg.

Op donderdag 20 februari (10.15u) debatteert de Tweede Kamer met minister Timmermans over de situatie in Oekraïne en de Nederlandse inzet bij het ingelaste EU-overleg.