D66: Commissie moet impact EU-VS handelsverdrag vertalen naar de stad

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op dinsdag 25 februari 2014, 2:09.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil dat de Europese Commissie een constante dialoog voert met ondernemers, belangenorganisaties en bedrijven over het EU-VS vrijhandelsverdrag. Zo moet de impact van het verdrag worden vertaald naar bijvoorbeeld een stad als Rotterdam. “De effecten van dit handelsverdrag zijn vaak juist lokaal te meten. Door die lokale voorbeelden te noemen, wordt het voor mensen veel tastbaarder. We moeten niet in vage algemeenheden blijven hangen, maar gewoon uitleggen dat meer handel met Amerika leidt tot meer banen in de Rotterdamse haven, de toegangspoort tot Europa. Dat is voor iedereen een helder en begrijpelijk voorbeeld”, aldus Schaake.

Impact

De Amerikaanse en Europese hoofdonderhandelaars ontmoetten elkaar vorige week in Washington om de voortgang van onderhandelingen tot nu toe te bespreken. Schaake, “Dit verdrag kan Europa, Nederland, Rotterdam veel opleveren, zoals banen en groei. De eerste stappen in de onderhandelingen zijn gezet, maar nu begint het echte werk. Beide kanten realiseren zich dat er ook lastige onderwerpen op tafel liggen waarover ze het niet zomaar eens worden. Het is belangrijk dat Handelscommissaris de Gucht en zijn team de Europese belangen scherp hebben en blijven verdedigen. Daarvoor moeten ze meer in contact treden met bedrijven, steden, regio´s, NGO´s en anderen die de impact van TTIP gaan voelen.”

Zorgen

Er bestaan naast hoop op economische groei en het creëren van banen ook veel zorgen over het verdrag en de onderhandelingen. “De Europese Commissie moet meer doen om te laten zien dat de terechte zorgen van Europese burgers over bijvoorbeeld transparantie of investeringsbescherming worden aangekaart, en dat onze hoge normen voor voedselveiligheid of klimaatbescherming overeind blijven in de onderhandelingen.” De Gucht heeft al een aantal keer gezegd dat zijn deur altijd open staat, maar dat is niet genoeg en bovendien is de Commissie in de praktijk niet zo toegankelijk, volgens Schaake. “De Commissie, maar ook andere belanghebbenden moeten naar buiten treden en uitleggen waarom dit verdrag belangrijk is en hoe de baten daar terecht komen waar ze horen, bij mensen zelf en niet alleen bij aandeelhouders.”

In gesprek met Rotterdam

Namens de Europese liberale fractie is Schaake lid van een speciaal opgerichte groep in het Europees Parlement die toezicht houdt op de voortgang van onderhandelingen en de onderhandelaars. Woensdag 26 februari gaat ze in Rotterdam in gesprek met o.a. Allard Castelein, president directeur Havenbedrijf Rotterdam en Ahmed Aboutaleb, burgemeester Rotterdam over wat TTIP voor Rotterdam kan betekenen.

Schaake houdt ook een lijst met veel gestelde vragen en een timeline bij over de onderhandelingen over een handels- en investeringsverdrag tussen de EU en de VS.