D66: EU heeft strategie nodig voor nieuwe militaire capaciteiten

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op woensdag 26 februari 2014, 2:09.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake maakt zich grote zorgen over de ontwikkeling van militaire capaciteiten door Europese lidstaten, zonder duidelijke doelen of de juiste wettelijke kaders. Het Europees Parlement debatteert vanmiddag over het gebruik van gewapende drones. Schaake: “Steeds meer Europese lidstaten kopen of ontwikkelen zelf drones voor militair gebruik. Het moet helder zijn waar deze nieuwe wapens voor gebruikt gaan worden en vooral, hoe we zorgen dat dat binnen de juiste wettelijke en democratische kaders gebeurt.” De Europese liberale fractie (ALDE) wil dat EU-buitenlandchef Ashton en de lidstaten met een gemeenschappelijk standpunt komen over de militaire inzet van drones.

Cyber

Ook op het gebied van cyber security en digitale oorlogvoering bestaat veel onduidelijkheid over de ontwikkeling van militaire, offensieve capaciteit. “Meerdere lidstaten, waaronder Nederland, zijn bezig met de opleiding van zogenaamde cybersoldaten, om digitale aanvallen af te slaan maar ook uit te voeren. Voordat we dat gaan doen hebben we duidelijke antwoorden nodig op een aantal prangende vragen: wat is een cyber-aanval? Wat is het verschil tussen offensief en defensief online? Hoe gaan we om met klassiek oorlogsrecht en concepten als verantwoordelijkheid en proportionaliteit?” Schaake stelde al eerder vragen aan Ashton, maar kreeg geen duidelijke antwoorden.

NAVO-samenwerking

Vandaag en morgen komen de ministers van Defensie van de NAVO bij elkaar in Brussel. De EU werkt nauw samen met de NAVO, maar de twee organisaties hebben niet precies dezelfde leden. Volgens Schaake maakt dat de hele situatie nog onduidelijker. “Zowel de EU als de NAVO proberen regels te formuleren voor nieuwe manieren van oorlogvoering. Maar dan moet het wel duidelijk zijn welke regels wanneer gelden en hoe die zich tot elkaar verhouden. Als er in de NAVO wordt gewerkt aan offensieve cyber, wat betekent dat dan voor regels of samenwerking binnen EU-verband op dat gebied, of andersom? Om de toekomst van onze strijdkrachten helder te krijgen hebben we antwoorden op dit soort vragen nodig, alleen dan kunnen we ze ook op de juiste manier inzetten om onze open, vrije samenleving te beschermen. Dat vergt visie en een duidelijke strategie.”