Westpoort: de stille kracht. - Hoofdinhoud
Zevenendertig vierkante kilometer bedrijventerrein. 2.500 bedrijven met samen meer dan 50.000 werknemers, een totale omzet van €3 miljard, ongeveer 14% van het BBP van Amsterdam. Bedrijventerrein Westpoort is het grootste onbekende bedrijventerrein van Nederland.
het bij de buitenwacht bekendste deel van Westpoort: kantorenpark Teleport rond station Amsterdam Sloterdijk
Veel niet-Amsterdammers zullen wel weten dat er rond station Amsterdam-Sloterdijk een grote kantorenlocatie ligt, onder insiders bekend als Teleport. Dat gebied vormt de rand van het bedrijventerrein Westpoort, dat zich langs de havens van het Noordzeekanaal uitstrekt tot Halfweg in het Westen en de westelijke tuinsteden in het Zuiden.
Samen met Sjoerd van Dijk van de SP-kamerfractie en PvdA-kamerlid Jan Vos maakte ik op 17 februari gebruik van het aanbod van de ondernemersvereniging om een kijkje te nemen bij een aantal bedrijven. Daarnaast werden we geinformeerd over de visie van de vereniging op de uitbouw van de activiteiten van dit werkgebied nr.1 van de regio Amsterdam.
Soms klonk een lichte frustratie door in de verhalen, bijvoorbeeld over het feit dat in niet één verkiezingsprogramma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam het woord Westpoort voorkomt: “Politici hebben meer verstand van geld uitgeven dan van geld verdienen.”
De bedrijven op Westpoort pleiten voor een ontwikkeling van het gebied tot een meer multifunctionele zone, waarbij er meer ruimte komt voor voorzieningen en woningen. Natuurlijk binnen een goed uitgedachte ruimtelijke structuur, zodat functies elkaar niet in de weg zitten. Ook zou de ontsluiting van het gebied voor openbaar vervoer en fiets verbeterd moeten worden. Ik denk dat Westpoort bij uitstek geschikt is voor een belbus-/beltaxisysteem, dat aansluit op de belangrijke openbaar vervoerknooppunten in de regio zoals station Sloterdijk en -iets verderop- Schiphol en station Haarlem.
Na de ontvangst bij het regiokantoor van bouwbedrijf BAM trokken we vervolgens in sneltreinvaart langs een aantal bedrijven in het gebied: Regus (gespecialiseerd in tijdelijke kantoorhuisvesting en flexplekken), Telegraaf, Mediacollege (opvolger van het Grafisch Lyceum, verbreed met aansluitende beroepsopleidingen), Pustjens Percussion (verkoop-verhuur klassiek slagwerk) en tenslotte Dell (hardware/software).
Pustjens Percussion levert wereldwijd klassiek slagwerk, in combinatie met een verregaande service van vakmensen die zelf ook liefhebber zijn.
Voorzitter Philip Larsen van ondernemersvereniging Westpoort hoopt dat de gemeente Amsterdam, geïnspireerd door de ideeën voor de versterking van de bedrijvenzone, één regisseur aanstelt voor het gebied, in plaats van het beleid te versnipperen over het Havenbedrijven en twee stadsdelen. Dat lijkt me een goede suggestie.