D66: Democratie Turkije in diepe crisis

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op maandag 3 maart 2014, 2:10.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake vreest voor de toekomst van de Turkse democratie. Vandaag stemt het Europees Parlement over een rapport over de voortgang van de toetredingsonderhandelingen met Turkije waarin diepe zorgen over de huidige crisis in het land worden uitgesproken. Schaake: “Eind vorig jaar is met de start van onderzoeken naar corruptie binnen de regering, en de reacties daarop, een beerput opengetrokken die niet meer dicht is gegaan. De crisis in Turkije raakt de kern van de rechtstaat en wordt alsmaar groter. De scheiding der machten, vrijheid van meningsuiting en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht staan onder grote druk.”

Bijkomende schade

Premier Erdogan probeert de Gülen beweging een kopje kleiner te maken, nadat hun samenwerking is ontaard in een machtsstrijd. Intussen worden allerlei politici van de AK Partij verdacht van corruptie. De crisis leidt ook tot een val van de Turkse lira en verminderd internationaal vertrouwen in de economie. “Deze race naar de bodem moet stoppen, en het vertrouwen in de rechtstaat moet hersteld. Europa stuurt hier al jaren op aan”, zegt Schaake. Vorige week zette de President zijn handtekening onder een wet waarmee de hoge raad van rechters onder controle van het ministerie van justitie werd gebracht. Ook werd een controversiële wet die digitale vrijheden beperkt aangenomen. De regeringspartij heeft een absolute meerderheid in het Turkse parlement.

Vrijheid

In haar pogingen om critici het zwijgen op te leggen, knelt de regering vrijheid van meningsuiting verder af. Schaake: “Vrijheid van meningsuiting stond al onder grote druk in Turkije, nergens ter wereld zitten meer journalisten gevangen. Maar sinds december zien we dat het nog erger kan.” Schaake riep eerder al op tot een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de crisis van de Turkse rechtstaat. “De verschillende partijen zijn zo ver ingegraven dat ze zelf geen uitweg meer kunnen vinden. Alleen onafhankelijke internationale experts kunnen een voor alle partijen geloofwaardige analyse maken. Het is voor de EU, maar ook voor NAVO waarvan Turkije lid is, essentieel dat deze crisis goed wordt opgelost.