D66: Hoogste tijd voor een modern Europees auteursrecht - Hoofdinhoud
D66-Europarlementariër Marietje Schaake roept de Europese Commissie op snel concrete voorstellen te doen voor de hervorming en modernisering van het Europese auteursrecht. Vandaag sluit de consultatieprocedure waarin mensen voorstellen kunnen doen voor het verbeteren van het Europees auteursrecht. Duizenden mensen deden daar aan mee. Schaake: “Al jaren vragen allerlei mensen, van start-ups tot NGO’s, maar juist ook gewone internetgebruikers in Europa om een modernisering van het auteursrecht. Commissaris Barnier en zijn collega’s hebben nu geen enkele reden meer om de hervorming van het auteursrecht verder te vertragen.”
Openheid
Tot nu toe was elke modernisering van auteursrechten een strijd met gevestigde belangen en bedrijven die hun verdienmodel willen behouden, terwijl internet nieuwe kansen biedt. “Het is belangrijk dat niet alleen grote bedrijven het besluitvormingsproces rondom auteursrecht kunnen beïnvloeden,” stelt Schaake. “Door een slimme online tool werden de vragen van de Commissie voor iedereen begrijpelijk gemaakt. D66 zet zich er al jaren voor in dat zulke openheid een volwaardig onderdeel wordt van de manier waarop Europa bestuurd wordt.”
Hoognodige hervormingen
De lijst met gebreken in het verouderde auteursrecht in Europa is lang. Leraren en onderzoekers lopen tegen obstakels aan als zij gebruik willen maken van online lesmethoden of big data onderzoek. Nieuwe diensten voor e-books of online muziek en film komen in Europa moeilijk van de grond doordat ze te maken hebben met 28 verschillende auteursrechtsystemen in Europa. Schaake: “Regels die gemaakt werden toen de typemachine nog modern was, passen niet meer in een tijd waarin computers en internet het eindeloos delen van informatie zonder kwaliteitsverlies mogelijk maken. Het is de hoogste tijd dat cultuur, creativiteit, innovatie en ondernemerschap weer centraal komen te staan, en dat we de internet digitale markt afbouwen. Dat kan niet zonder een modern en gezamenlijk Europees auteursrecht.”