D66: Syrië moet mensenrechten prioriteit Europa zijn

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op woensdag 12 maart 2014, 2:06.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil dat de EU de Syrische crisis als absolute prioriteit behandelt. Vandaag debatteert het Europees Parlement over de prioriteiten van de EU in de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Schaake: “Overal waar mogelijk moet de EU de Syrische crisis bovenaan de agenda zetten om de gigantische en uiteenlopende problemen te benoemen en aan de kaak te stellen, al helemaal in de VN Mensenrechtenraad. Hoewel een oplossing voor de brute oorlog op het moment ver weg lijkt, is dat geen reden om niks te doen, we moeten alles in het werk blijven stellen om de situatie op de grond voor mensen iets dragelijker te maken.”

Humanitaire hulp

Eerder dit jaar kregen humanitaire organisaties na gesprekken in Genève tussen regering en rebellen kort toegang tot belegerde delen van de stad Homs. Schaake wil dat de EU alles op alles zet om dit op meer plaatsen mogelijk te maken. “We moeten zorgen dat de hulp die we kunnen leveren ook daar terecht komt waar die nodig is. De EU levert grote hoeveelheden geld en goederen aan buurlanden van Syrië en dat moet zeker zo blijven. Te vaak worden hulpkonvooien tegengehouden bij de grens of lukt het ze niet om de gebieden te bereiken waar ze het hardst nodig zijn. Dat komt ook omdat zowel de regering als de rebellen nu uithongering als wapen gebruiken in de gebieden waar ze militair moeilijk verder lijken te komen. Dat is bij uitstek een onderwerp dat kan en moet worden besproken in de VN Mensenrechtenraad.”

Genève

Hoewel een snelle politieke oplossing van de crisis ver weg lijkt is het belangrijk dat alle belangrijke spelers met elkaar in gesprek gaan onder auspiciën van de VN in Genève. “De langverwachte onderhandelingsrondes in Genève hebben tot nu toe weinig resultaat geleverd. Maar we moeten doorgaan en erkennen dat de kloof tussen de twee partijen zo groot is geworden dat het lang zal duren voordat er een akkoord in zicht kan komen. Het is vooral belangrijk dat invloedrijke spelers in de regio die de beide kanten van het conflict steunen worden betrokken bij de gesprekken, zoals Rusland, Iran en Saoedi-Arabië. Als we dat niet doen kunnen we nooit tot een duurzame oplossing komen”, aldus Schaake.