Film & Debat: Elke dag 4 mei - Hoofdinhoud
Hoezeer is de Tweede Wereldoorlog anno 2014 nog aanwezig? Nog iedere dag maakt de oorlog deel uit van het leven van Natascha van Weezel en dat van haar ouders, beiden kinderen van joodse Holocaust overlevenden. Van Weezel spreekt met zes twintigers die ieder op hun eigen manier bezig zijn met joods-zijn in relatie tot hun beladen familiegeschiedenis.
Na afloop van de film, vertoond op zondag 27 april 2014 in het Filmhuis Den Haag, vond een debat plaats tussen o.a. filmmaakster Natascha van Weezel en Martijn Eickhoff (verbonden aan het NIOD en docent cultuurgeschiedenis, Radboud Universiteit Nijmegen). Gespreksleider was journalist Max van Weezel.
Dit evenement werd mogelijk gemaakt dankzij het Montesquieu Instituut, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en Prodemos – Huis voor democratie en rechtsstaat en is onderdeel van de Haagse Vrijheidsweken.
Inhoudsopgave
Filmmaakster Natascha van Weezel kan in haar woonplaats geen stap zetten zonder aan de Tweede Wereldoorlog te denken. Nog iedere dag maakt de oorlog deel uit van haar leven en dat van haar ouders, beide kinderen van joodse Holocaust overlevenden. Natascha vraagt zich af of er meer kleinkinderen zijn zoals zij, bij wie de oorlog nog zo’n grote rol speelt. In Elke dag 4 mei doet zij verslag van haar persoonlijke zoektocht naar wat deze zogenaamde ‘derde generatie’ inhoudt. Hoe is het om via je ouders en grootouders vanaf jonge leeftijd geconfronteerd te worden met verhalen over de oorlog en alles wat met de Holocaust samenhangt?
Van Weezel spreekt met zes twintigers die ieder op hun eigen manier bezig zijn met joods-zijn in relatie tot hun beladen familiegeschiedenis. Voor de een is het oorlogsverleden van de grootouders een groter issue dan voor de ander maar voor iedereen geldt dat de familiegeschiedenis hen bepaalt in hun angsten, idealen en politieke voorkeuren.
Nathan zet zich actief in om de joodse cultuur levend te houden en ziet alleen een toekomst voor zichzelf met een joodse vrouw. Jishai is naar Israël verhuisd. Suzanne probeert dingen op afstand te houden en stort zich op een carrière in de schijnwerpers. Lion wapent zich voortdurend tegen de onbestemde dreiging die hij vanuit zijn omgeving voelt. Moeder Rosalie weet nog niet in hoeverre ze haar kinderen moet inlichten over wat er met haar voorouders is gebeurd. Daniëlla houdt Natascha een spiegel voor. Wanneer Natascha haar vraagt of ze veel over de oorlog praat zegt ze: “Ja, alleen met jou.”
Natascha van Weezel deelt met de zes geportretteerden haar ervaringen over het omgaan met de erfenis van hun grootouders. Hoe legitiem is het om zo gefascineerd te zijn door een gebeurtenis die zij zelf niet hebben meegemaakt?
Volgens velen is de Tweede Wereldoorlog definitief voorbij zodra de laatste overlevenden er niet meer zijn en met hen alle herinneringen uit de eerste hand niet meer verteld worden. Maar is dit wel zo? Hoezeer is de Tweede Wereldoorlog anno 2014 nog aanwezig? In hoeverre lukt het deze kleinkinderen een balans te vinden tussen leven in het heden en in het verleden?
Elke dag 4 mei is geproduceerd door Selfmade Films en kwam tot stand met steun van CoBO.
Elk jaar vindt in Nederland op 4 mei de Nationale Herdenking plaats. Maar weten we eigenlijk wat we herdenken? Of wordt het steeds meer een plichtmatige herdenking? In hoeverre leeft de Tweede Wereldoorlog vandaag de dag nog? En wat betekent de oorlog voor de tweede en derde generatie joden? Welke rol vervult de overheid? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zich veilig voelt in Nederland?
Een debat met o.a. Natascha van Weezel en Martijn Eickhoff (verbonden aan het NIOD en docent cultuurgeschiedenis, Radboud Universiteit Nijmegen), onder leiding van Max van Weezel.
Op 5 mei staan we stil bij onze vrijheid. Die vrijheid is kostbaar en niet vanzelfsprekend en moet continu onderhouden en besproken worden. Om dit te realiseren slaan verschillende Haagse instellingen opnieuw de handen ineen en lanceren in de aanloop naar het Bevrijdingsfestival de Haagse Vrijheidsweken, een serie activiteiten over onderwerpen rond vrijheid, oorlog, vrede, democratie, rechtsstaat en internationale rechtsorde. Van dinsdag 15 april tot en met maandag 5 mei staan ruim 40 activiteiten op het programma. Van debatten, wandelingen en tentoonstellingen tot films, lezingen en concerten.