Nieuw Wordlog Marianne Thieme - Hoofdinhoud
Wat is campagnevoeren toch leuk. Nog drie dagen wachten tot we de uitslag van de lokale verkiezingen weten, spannend. We doen in 12 gemeentes in Nederland mee en hopen natuurlijk op z’n minst in alle 12 gemeentes vertegenwoordigd te worden.
Dinsdag was ik in Amsterdam waar we begonnen zijn met de aanplant van een protestbos. Samen met kinderen van een basisschool bomen planten! Overal in de hoofdstad groeit het verzet tegen de massale bomenkap. En terecht, want juist in de stad zijn bomen van levensbelang. Een groene stad verbruikt minder energie, is koel op zomerse dagen en zorgt voor droge voeten bij hevige regenval. Kinderen met groen in de buurt spelen meer buiten en lopen minder risico op het ontwikkelen van overgewicht en diabetes. Daarom zegt de Partij voor de Dieren: Niet kappen, maar planten!
Woensdag was het nationale Boomplantdag. Een dag in Nederland waar vele basisscholen aan mee doen en hun leerlingen bomen laten planten. Overal in het land hebben maar liefst 115.000 kinderen 200.000 bomen en struiken geplant, oftewel 80 voetbalvelden!! Ik heb dit jaar ook meegeholpen. Ik ben samen met de Arnhemse lijsttrekker Leo de Groot en Statenlid Luuk van der Veer (Gelderland) bomen gaan planten in Elst. Voorafgaand aan het planten was er een jeugddebat met 650 kinderen en landelijke en lokale politici. De kinderen kozen de Partij voor de Dieren als winnaar van het debat. Het is hoopgevend voor de toekomst dat de kinderen van nu 100% partij kiezen voor dieren, natuur en milieu. Ik vind het een eer dat de aanwezige kinderen massaal de Partij voor de Dieren als groenste partij hebben uitgeroepen.
De prijs was een appelboom die ik vervolgens samen met de kinderen heb geplant. Het debat ging over de vragen of natuur ook een gemeentelijke taak is en of natuureducatie op scholen een verplicht vak zou moeten worden. De kinderen waren het er zo goed als unaniem over eens dat er minstens elke week natuurlessen moesten worden gegeven. Ze vonden het ook erg belangrijk dat de regering en alle gemeenten investeren in natuur omdat mensen en dieren zonder natuur niet kunnen leven.
Het was het weekje van de prijzen, want ik won ook nog de Powervrouwen Awards 2014 in de categorie ‘politiek’, uitgereikt door de luisteraars van het radiostation Sky Radio. Prachtig om deze Powervrouw Award te ontvangen. 50 jaar na ‘Power to the People’ krijgt ‘Power to the Planet’ nu erkenning van de luisteraars van Sky Radio. Overduidelijk een andere manier van denken. Met hulp van de Sky Radio-luisteraars kan de Partij voor de Dieren nog eens heel groot worden!
Donderdag was ik ook nog bij een actie in Rotterdam waar aandacht werd gevraagd voor de 1 na ernstig vervuilde straat van Nederland. Door deze straat raast veel te veel verkeer. Donderdagavond was er ook nog een interessante avond georganiseerd door onze Haagse lijsttrekker over een zeer goed werkgelegenheidsplan, PROHEF genaamd, dat onze partij graag ingevoerd ziet worden. Ik heb daar uitleg gegeven over onze ideeën om de werkgelegenheid in Nederland weer een boost te geven.
PROHEF is een systeem waarbij gemeentes de loonheffingen voorschieten via een budgetneutrale subsidie. Daarmee kunnen ondernemers met minder risico en kosten personeel aannemen. Om de lagere overheidsinkomsten te compenseren voor het wegvallen van loonheffingen, kan een heffing worden ingevoerd op de geboekte resultaten, enigszins vergelijkbaar met de wijze waarop de BTW georganiseerd is. Dit is echter geen ‘consumentenbelasting’, maar een producentenheffing achteraf, in ruil voor de lagere loonkosten. Wij denken dat PROHEF succesvol kan zijn in het oplossen van de hoge werkeloosheid in Nederland. Wordt zeker vervolgd!
Groet,
Marianne