D66: Europa moet heldere afspraken maken met Iran

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op maandag 17 maart 2014, 2:16.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil dat de Europese Unie strategischer met Iran omgaat. Vandaag debatteert de Commissie voor Buitenlandse Zaken over een rapport dat aanbevelingen geeft over toekomstig EU-beleid ten opzichte van Iran, morgen wordt hierover gestemd. Schaake: ‘Onder president Rohani is een tijdelijke overeenkomst over het nucleaire programma gesloten maar er zijn veel meer onderwerpen die op de agenda staan. Bovendien is de vraag wat nu volgt, zet de voorzichtige opening door of winnen isolatie en de hardliners? De Europese Unie moet van dit moment gebruik maken om ook over andere zaken te praten met Iran. In de eerste plaats moeten we ons richten op de erbarmelijke mensenrechtensituatie in het land maar ook over de rol die Iran speelt in de oorlog in Syrië. Door Hezbollah en het Assad regime te steunen staat het lijnrecht tegenover de EU.”

EU-vertegenwoordiging

Om krachtig op te kunnen treden wil Schaake dat de EU een diplomatieke vertegenwoordiging in Teheran opent. “We moeten als wereldspeler optreden en onze krachten bundelen. Bovendien moeten we aan het Iraanse regime laten zien dat het voor Europa menens is. Naast een officiële vertegenwoordiging, zou ook de Europese speciale vertegenwoordiger voor mensenrechten een bezoek moeten brengen aan Iran. De voortdurende executies, het geweld en censuur zijn onacceptabel “, aldus Schaake. In december 2013 reisde Schaake met een officiële delegatie van het Europees Parlement naar Iran, “de ambassadeurs van Europese lidstaten vonden zelf ook dat het goed zou zijn om een Europese ambassade te openen om dubbel werk te voorkomen en om zaken beter te kunnen coördineren”, aldus de D66-er.

Regionale problemen

Iran speelt een belangrijke rol in de regio. Iran steunt het Syrische regime en Hezbollah met geld en wapens. Schaake: “We kunnen de regionale invloed van Iran niet ontkennen. In plaats van het land te isoleren, moeten we het juist bij de belangrijke diplomatieke discussies betrekken; zonder Iran zullen we nooit een duurzame oplossing van de Syrische crisis kunnen realiseren. Voor de EU is het ook belangrijk om met Iran te praten over de toekomst van Afghanistan. Iran heeft grote problemen met drugshandel en vluchtelingen uit dat land. Die problemen zouden een eerste aanknopingspunt kunnen zijn voor een dialoog die ook over mensenrechten moet gaan”.