STOP KINDHUWELIJKEN IRAK

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op zaterdag 22 maart 2014, 13:00.

Onlangs werd bekend dat het kabinet in Irak heeft ingestemd met wetgeving waarin onder meer is vastgelegd dat meisjes vanaf negen jaar kunnen trouwen en dat verkrachting binnen het huwelijk is toegestaan. Dit is volstrekt verwerpelijk en bovendien in strijd is met internationale verdragen die Irak zelf heeft ondertekend. De wetgeving is nog niet ingevoerd, want het Iraakse parlement moet zich er nog over uitspreken. Nu is daarom het moment om er bij het land op aan te dringen dat dit onacceptabel is. In onderstaande vragen roep ik de minister hiertoe op:

  • 1. 
    Kent u het bericht ‘Iraq: Don’t legalize marriage for 9-year-olds’? 1)
  • 2. 
    Kunt u bevestigen dat de Iraakse ministerraad vorige maand heeft ingestemd met wetgeving waarin onder meer is vastgelegd dat meisjes vanaf negen jaar kunnen trouwen, dat verkrachting van de vrouw binnen het huwelijk is toegestaan en dat vrouwen zonder toestemming van hun man niet hun huis mogen verlaten? Indien neen, wat zijn dan de feiten?
  • 3. 
    Is u bekend wanneer het Iraakse parlement zich over deze wetgeving zal buigen?
  • 4. 
    Deelt u de opvatting van Human Rights Watch dat deze wetgeving in strijd is met internationale verdragen waarbij Irak zelf partij is, namelijk het Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van discriminatie jegens vrouwen en het Verdrag inzake de rechten van het kind?
  • 5. 
    Hoe beoordeelt u de door de ministerraad goedgekeurde wetgeving ten opzichte van de huidige Iraakse wetgeving? Deelt u de opvatting van de mensenrechtenorganisatie dat de nieuwe wetgeving desastreus is en discriminerend en een stap terug voor vrouwen en kinderen?
  • 6. 
    Bent u bereid op korte termijn contact met uw Iraakse collega’s op te nemen om uw zorgen te uiten over de wetgeving en er op aan te dringen dat de wetgeving in overeenstemming met de door het land zelf ondertekende internationale verdragen wordt gebracht? Indien neen, waarom niet?

Bron:

  • 1. 
    Iraq: Don’t legalize marriage for 9-year-olds, http://www.hrw.org/news/2014/03/11/iraq-don-t-legalize-marriage-9-year-olds , 12 maart 2014.