HERWAARDERING SP

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op vrijdag 21 maart 2014, 13:43.

Woensdag was een geweldige dag voor de SP. Bij de gemeenteraadsverkiezingen hebben we ons landelijk zetelaantal bijna verdubbeld. We hadden er 226, maar nu zijn het er 444. De grote verliezers zijn de PvdA en de VVD. Zij hebben echt flink moeten inleveren. Er kan gerust gesteld worden dat de uitslag van deze verkiezingen een afstraffing is van het kabinetsbeleid en tegelijk een herwaardering van de SP. Ook D66 heeft flink gewonnen, vooral ook in de grote steden.

Na de tegenvallende gemeenteraadsverkiezingen van 2010 kwam de SP in dertien colleges terecht, waaronder in Groningen, Arnhem en Heerlen. Wat opvalt, is dat ook in deze gemeenten onze partij groeide, respectievelijk van 4 naar 6, van 7 naar 8 en van 9 naar 11 zetels. Dit toont maar weer eens aan dat ook in economisch moeilijke tijden sociaal beleid in de praktijk mogelijk is. Ik verwacht dat de geweldige verkiezingsuitslag ertoe zal leiden dat de SP zeer binnenkort in een stuk meer gemeenten zal meebesturen.

Er was ook een aantal gemeenten waar de SP voor het eerst meedeed, zoals in Castricum, Heerhugowaard en Veendam. Daar stonden ze kennelijk echt te springen om de SP, want stuk voor stuk werd een hoger gemiddelde gehaald dan de landelijke uitslag. In Castricum werd 8,5 procent van de stemmen gehaald, in Heerhugowaard 10,9 procent en in Veendam zelfs 16,5 procent. Vooral deze nieuwe gemeenten, maar ook de gemeenten waar we afgelopen jaren deelnamen aan het bestuur, wil ik hartelijk feliciteren met de behaalde resultaten. Maar deze felicitaties gelden natuurlijk ook voor al die andere SP’ers die zich keihard hebben ingezet met deze geweldige uitslag als resultaat. Hartelijk dank! En nu op naar een prachtig resultaat voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. Morgen trappen we hiervoor in Amersfoort de campagne af.