Voedselfraude en onveilig vlees aanpakken - Hoofdinhoud
Foto Flickr / Bob Peters
De consument heeft recht op eerlijk en duurzaam voedsel. Je moet kunnen weten wat je eet. Daarom ben ik ook zo geschrokken van de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Dat voedselfraude vaak voorkomt was bekend, maar nu blijkt dat ook de voedselveiligheid in het geding is. De PvdA wil dat het kabinet het toezicht intensiveert, de pakkans verhoogt en het transparanter maakt waar het eten vandaan komt.
De onderzoeksraad heeft een rapport geschreven over de risico’s in de vleesketen en daaruit blijkt dat fraude met vlees vaak voorkomt. Afvalvlees wordt bijvoorbeeld 'omgekat' naar vlees voor menselijke consumptie, of gewoon vlees wordt verkocht als biologisch. Maar ook met de veiligheid van het vlees is het slecht gesteld. Zo wordt er bijvoorbeeld in de slachterijen niet hygiënisch genoeg gewerkt, waardoor ieder jaar veel mensen ziek worden. De raad trekt de harde conclusie dat bedrijven economische factoren belangrijker vinden dan een veilig product.
Fraude met vlees en marchanderen met de volksgezondheid mag niet lonen en dat doet het nu wel. Het vertrouwen van de consument is terecht afgenomen, en de voedselsector moet nu dit vertrouwen terugwinnen. Daarom moet het toezicht geïntensiveerd worden en de pakkans verhoogd. De overheid moet er op toezien dat er een minimum kwaliteitsniveau is waar vlees in Nederland aan voldoet. De consument heeft recht op een eerlijk product.
Maar wat er precies in je stukje vlees zit moet ook transparanter. Als consument moet je kunnen weten wat je eet, zodat je ook een bewuste keuze kan maken. Daarom wil ik dat duidelijk op de verpakking staat waar het vlees vandaan komt en wat er allemaal aan extra toevoegingen in zit. De etiketten zijn vaak zo gemaakt dat je een leesbril nodig hebt om het te kunnen lezen en ze gaan ervan uit dat je iedereen weet waar alle afkortingen voor staan. Een gepaneerde varkensschnitzel is bijvoorbeeld vaak gemaakt van aan elkaar geplakte stukje vlees die van verschillende bronnen en zelfs uit verschillende landen afkomstig kunnen zijn.
De PvdA wil af van dit soort etiketten, omdat het is niet meer mogelijk is om te zien of je vlees veilig is en of het diervriendelijk is geproduceerd. Maar ook supermarkten en producenten hebben een extra verantwoordelijkheid richting hun klanten om eerlijk te zijn over het product dat ze verkopen.
Het toezicht moet intensiever, de pakkans moet omhoog en waar het eten vandaan komt moet transparanter. Op die manier pakken we voedselfraude en onveilig vlees aan en kan de consument weer weten wat hij eet.