D66: Europese export controle spionagetechnologie nodig

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op vrijdag 4 april 2014, 2:12.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil dat de Europese Commissie opschiet met een strategie voor het controleren van de export van spionagetechnologie en systemen die inbreken in mobiele telefoons of computers zonder toestemming van de gebruiker. Gisteren stemde het Europees Parlement in met een herziening van de huidige wetgeving voor export controle. Schaake: “Europese bedrijven maken software en andere technologie die overal ter wereld wordt gebruikt voor spionage en hacking. Op het moment kunnen dit soort producten nagenoeg vrij geëxporteerd worden. Het is ironisch dat de EU wordt beschuldigd van te veel regeldruk, terwijl deze handel totaal niet wordt gereguleerd. In repressieve regimes worden Europese producten gebruikt om burgers te onderdrukken en om vrijheden af te knellen. Die technologie kan ook nog eens tegen Europese strategische doelen en digitale infrastructuur worden gebruikt.”

Fragmentatie

De herziening waar het Parlement gisteren mee instemde voldoet niet aan de eisen van Schaake, zij wil dat het exportcontrolebeleid minder gefragmenteerd wordt. “De controle op export van potentieel gevaarlijke goederen wordt nu nationaal uitgevoerd. Als de ene lidstaat een vergunning weigert, kan een andere die alsnog goedkeuren. We moeten zorgen dat we daar betere afspraken over maken en er meer transparantie komt over wat er wel en niet wordt uitgevoerd. Op die manier kunnen we bedrijven en overheden ook dwingen verantwoording af te leggen voor de keuzes die ze maken.” De Europese Commissie heeft toegezegd om in de komende maanden met een nieuw wetsvoorstel te komen. “We moeten de druk op de ketel houden en zorgen dat we nu doorpakken om de fundamentele problemen aan te pakken”, aldus de D66-er.

Definities

Het controleren van software en technologie is een heikele kwestie omdat het moeilijk is om de definities zo op te schrijven dat ze gevaarlijke producten afdekken maar niet ook ongevaarlijke software vergunning plichtig maken. Schaake: “Als liberaal ben ik tegen onnodige regelgeving, zeker als het over het internet gaat. Maar veel van de bedrijven die dit soort technologie maken zijn een soort digitale wapenhandelaars en winden niet eens doekjes om de werking van hun producten in marketing materialen. Het behouden van de status quo is wat mij betreft onacceptabel. Ik ben ervan overtuigd dat we de juiste bewoordingen kunnen vinden om te zorgen dat Europese technologie niet zomaar aan repressieve regimes kan worden verkocht maar die er ook voor zorgt dat ongevaarlijke software nog vrij kan worden uitgewisseld.”