Schriftelijke vragen van de leden Visser en Van der Steur (beiden VVD) aan de Minister van Veiligheid en Justitie over verschillende torenhoge boetes die het afgelopen jaar geïnd zijn

Met dank overgenomen van B. (Barbara) Visser i, gepubliceerd op maandag 14 april 2014, 2:54.
  • Heeft u kennis genomen van verschillende berichten in het jaar 2014 over het innen van grote bedragen aan openstaande boetes? [1]
  • Hoe groot is de groep personen die onherroepelijk veroordeeld zijn tot het betalen van dergelijke bedragen? Is bekend voor welk soort feiten deze personen over het algemeen veroordeeld zijn?
  • Hoe komt het dat deze openstaande bedragen van boetes bij betrokkenen zo hoog zijn opgelopen? En waarom is niet eerder handhavend opgetreden tegen betrokken overtreders?
  • Begrijpen de leden van de VVD-fractie het goed dat alle onherroepelijke boetes op naam in de politiesystemen worden geregistreerd ten behoeve van de executie? Zo ja, wat is dan de reden dat het te betalen bedrag zo hoog is opgelopen en de executie zo lang op zich heeft laten wachten? Wordt de groep veroordeelden ook nog in een ander systeem opgeslagen en gesignaleerd?
  • De leden van de VVD-fractie zijn bekend met de werkwijze van de politie waarbij met huis aan huis bezoeken tot executie wordt overgegaan. Waarom heeft deze werkwijze niet tot succes geleid bij deze betrokkenen?
  • Zien de leden het goed dat de Nationale Politie, en in het verleden de 25 regionale politiekorpsen, geen of weinig succesvol gebruik hebben kunnen maken van ANPR (automatic numberplate recognition registration) systemen bij het innen van een aantal hoge boetes? Kan de minister de VVD-fractie toezeggen vaker en intensiever gebruik te zullen gaan maken van het middel ANPR ten behoeve van de executie van onherroepelijke vonnissen en inning van boetes?
  • Kan het zijn dat het draagvlak voor het dwangmiddel gijzeling onder druk staat omdat de politie in een aantal gevallen pas laat heeft kunnen executeren? Is de minister het echter met de VVD-fractie eens dat wanbetalers ruimschoots de tijd en gelegenheid - met betalingsregelingen - hebben en dat het dwangmiddel gijzeling een gepast en effectief middel is om boetes te innen?
  • Is de minister van oordeel dat hij over voldoende effectieve middelen/instrumenten beschikt om daadwerkelijk het probleem aan te pakken? Ziet de minister reden tot het aanpassen van beleid en/of treffen van maatregelen?

[1]Man met boete van drie ton opgepakt (Telegraaf.nl) 13-3-2014 & Man met 3 ton aan boetes gepakt (Nos) 27-2-2014