Snellere EU-hulp na natuurrampen in Europa

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 16 april 2014, 18:41.

EU-hulpverlening moet sneller en efficiënter op gang komen in lidstaten i en kandidaat-lidstaten i die getroffen worden door overstromingen of andere natuurrampen. Woensdag nam het Parlement i nieuwe regels aan voor het EU Solidariteitsfonds i (EUSF) waar met de raad al een akkoord over was bereikt. Onder de nieuwe regels wordt de deadline voor de aanvraag van hulp na een natuurramp bijvoorbeeld verlengd van 10 naar 12 weken.

Het rapport is aangenomen met 525 stemmen voor,12 tegen en 41 onthoudingen.

Onder druk van EP-leden i bleef een clausule overeind die het mogelijk maakt 10% (begrensd op €30 miljoen) van de verwachte noodhulp vooraf te betalen. In onderhandelingen met de Raad van Ministers i stuitte dit voorstel eerder op de nodige weerstand.

Regionale rampen

Het Fonds was vooral gericht op grote rampen die meer dan €3 miljard schade veroorzaken of een schade die meer dan 0,6% van het nationaal inkomen van het betreffende land bedraagt.

Onder de nieuwe regels worden criteria voor hulp bij kleinschaligere, lokale rampen simpeler omdat men maar aan één voorwaarde hoeft te voldoen om in aanmerking te komen: de schade moet minstens 1,5% van het regionale bruto binnenlands product bedragen. Hiermee wordt het makkelijker voor de Europese Commissie i om aanvragen te beoordelen en kan er sneller betaald worden.

EP-leden hebben ook met succes gepleit voor een lagere grens van 1% van het BNP i voor de ultra perifere gebieden van de Unie en hebben het ook voor elkaar gekregen dat steun verleend kan worden bij rampen die zich langzaam voltrekken, zoals aanhoudende droogte.

Achtergrondinformatie

Het EUSF kent een maximaal bedrag van €500 miljoen per jaar in de periode 2014-2020. Het was opgezet in 2002 nadat eerder dat jaar ernstige overstromingen plaatsvonden in Centraal Europa. Sindsdien is er 56 keer steun gemobiliseerd voor dekking van schade ten gevolge van overstromingen, storm, bosbranden, aardbevingen en droogte. Tot nu toe hebben 23 landen steun ontvangen voor een totaalbedrag van bijna €3,6 miljard

Probleem was echter dat de steun langzaam, laat en (daardoor) weinig zichtbaar tot stand kwam. Hervormingsmaatregelen die in 2005 werden voorgesteld vielen in goede aarde bij het Parlement, maar werden verworpen door de raad.

Procedure code: 2011/0380 (COD)

Procedure: medebeslissingm akkoord in eerste lezing

Stemming: dinsdag 15 april

REF. : 20140411IPR43469


1.

Relevante EU dossiers