MENSENRECHTEN IN DE WESTELIJKE SAHARA

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op donderdag 17 april 2014, 10:01.

(Foto: United Nations Photo CC)

Later deze maand wordt er in de VN-Veiligheidsraad besloten over verlenging van de VN-missie in de Westelijke Sahara. Dit is de enige moderne missie van de VN zonder mensenrechtencomponent, vooral omdat Marokko daar fel tegenstander van is. Mensenrechtenschendingen in het gebied krijgen hierdoor onvoldoende aandacht. Omdat ik het belangrijk vind dat mensenrechtenmonitoring wel onderdeel van de VN-missie uit gaat maken, heb ik de minister de volgende vragen gesteld:

  • 1. 
    Kent u het bericht ‘UN peacekeeping force in Western Sahara must monitor human rights’? 1)
  • 2. 
    Is het juist dat later deze maand in de VN-Veiligheidsraad wordt besloten over verlenging van de VN-missie MINURSO in de Westelijke Sahara? Indien neen, wat zijn dan de feiten?
  • 3. 
    Kunt u aangeven of u er voorstander van bent dat, anders dan nu de praktijk is, mensenrechtenmonitoring onderdeel gaat uitmaken van het mandaat van de VN-missie? Indien neen, waarom niet?
  • 4. 
    Bent u bereid om in uw contacten met collega’s van landen die momenteel in de VN-Veiligheidsraad zitten, te bepleiten dat mensenrechtenmonitoring onderdeel van het VN-mandaat gaat uitmaken? Indien neen, waarom niet?
  • 5. 
    Indien mensenrechtenmonitoring wederom geen onderdeel gaat uitmaken van de VN-missie, ziet u dan mogelijkheden om bilateraal of in EU-verband bij te dragen aan monitoring van mensenrechtenschendingen in de Westelijke Sahara? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 6. 
    Kunt u aangeven hoe u zich er het afgelopen jaar voor heeft ingezet zodat de mensenrechtensituatie in het gebied de aandacht van de internationale gemeenschap blijft houden? 2)

Bronnen:

  • 1. 
    UN peacekeeping force in Western Sahara must monitor human rights, http://www.amnesty.org/en/news/western-sahara-un-security-council-2014-04-10, 11 april 2014.
  • 2. 
    Brief minister Timmermans, https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-29237-149.html, 2 mei 2013.