D66: Europees leiderschap in toekomst internet noodzakelijk - Hoofdinhoud
D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil dat de Europese Unie leiderschap toont en zich inspant om de vrijheid van internetgebruikers te vergroten. Komende week is er in Brazilie een top over hoe het internet bestuurd moet worden. Schaake wijst in een brief aan Neelie Kroes, Eurocommissaris voor de digitale agenda op de belangrijke rol die Europa moet spelen, zeker nu de VS na de NSA onthullingen minder geloofwaardig zijn. Schaake: “De komende tijd worden er fundamentele keuzes gemaakt over hoe we het internet besturen. Kiezen we voor een aanpak waar landen de regie hebben, of een aanpak waarbij alle belanghebbenden worden betrokken en gehoord? Ik wil dat de EU zich hard maakt voor dat laatste. We moeten voorop lopen in de strijd om het open en vrije internet te behouden en de rechten van gebruikers te waarborgen. Daar hebben we een duidelijke strategie voor nodig.”
Balkanisering
In toenemende mate proberen landen hun controle over het internet te vergroten, zowel binnen de nationale grenzen als daarbuiten. Tegelijkertijd zijn belangrijke infrastructurele taken nog nauw verbonden aan de Amerikaanse overheid. Schaake: “Iedereen heeft een belang bij een open en vrij toegankelijk internet, of dat nu economisch, sociaal of mensenrechten gerelateerd is, daarom moeten we fragmentatie en balkanisering van het internet tegengaan. Meer cyber-security wordt te vaak als een argument gebruikt om de controle van overheden over het internet te vergroten. Dat brengt digitale vrijheden en mensenrechten als vrijheid van meningsuiting en de toegang tot informatie in het geding.”
NETmundial
Volgende week vindt een grote internationale conferentie over internet governance plaats in Sao Paolo, NETmundial. Hier zal onder andere gesproken worden over de toekomst van het zogenaamde ‘multi-stakeholder model’. Dit model, waarbinnen alle belanghebbenden op informele wijze overleggen over normen om het internet te besturen, is dringend aan herziening toe, zegt Schaake. “Het moet meer toegankelijk en transparanter zijn. Dan kunnen overleggende partijen ook ter verantwoording worden geroepen voor de keuzes die worden gemaakt. Bovendien moeten we de balans tussen regeringen, het bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld en academici verbeteren, zodat elke stem gehoord kan worden en niet enkele commerciele partijen de facto de regels uitmaken.” Schaake is lid van een commissie van internet experts die de komende twee jaar onderzoek zal doen naar manieren waarop dit kan worden bewerkstelligd. “Mijn inzet bij dit onderzoek is het uitbreiden en waarborgen van digitale vrijheden van internet gebruikers overal ter wereld”, aldus de D66-er.