VVD: Europa moet agrarische sector ruimte geven om te groeien

Met dank overgenomen van W.J.H. (Helma) Lodders i, gepubliceerd op woensdag 14 mei 2014, 2:04.

De VVD staat pal voor de ondernemers in de agrarische sector. De agrarische sector levert een belangrijk aandeel in de Nederlandse export en zorgt daarmee voor veel werkgelegenheid in ons land. Brussel moet zorgen voor handelsakkoorden met andere economische machtsblokken, een gelijk economisch speelveld voor ondernemers in verschillende Europese landen en moet heldere kaders stellen, zonder te verzanden in micro-wetgeving en betutteling. Brussel moet de agrarische sector meer vertrouwen in plaats van wantrouwen en ondernemers de ruimte geven verder te innoveren.

De komende weken zal de VVD in aanloop naar de Europese verkiezingen gericht campagne voeren in de agrarische sector. VVD-Tweede Kamerlid en landbouwwoordvoerder Helma Lodders en landbouwkandidaten Jan Huitema (nr. 6) en Wyno Zwanenburg (nr. 12) zullen werkbezoeken afleggen, in debat gaan met andere landbouwkandidaten en politiek cafés doen in de regio.

Op 17 zaterdag mei start de delegatie bij Weerribben Zuivel in Baarlo, waar de voorzitter van LTO Nederland, Albert Jan Maat, de VVD-ers zal ontvangen. Hierbij zullen naast Lodders, Huitema en Zwanenburg ook de ministers Henk kamp en Stef Blok deelnemen. Ook kandidaat Maarten Smit (nummer 3) en Kamerlid Malik Azmani zullen aan het werkbezoek deelnemen.In de middag bezoekt de delegatie in aanwezigheid van Stef Blok Flynth in Zwolle, een accountantskantoor waar hoofd Agri gastheer zal zijn. Doel van gesprek is de groep mee te nemen in de visie van Flynth, die veel agrariërs begeleiden, over het agrocluster.

In de middag gaat de VVD-delegatie met minister Blok door naar een pluimvee en melkveebedrijf in de provincie Overijssel.

Lodders: “De agrarische sector is een belangrijke sector die Nederland helpt sterker uit de crisis te komen. De sector levert een belangrijk aandeel in de Nederlandse export, de export van agrarische producten is het afgelopen jaar zelfs gestegen naar een recordhoogte van 79 miljard euro. De sector zorgt daarmee voor veel werkgelegenheid want meer handel binnen en buiten Europa betekent meer banen in Nederland. De grootste opdracht voor Europa is wat mij betreft dan ook: het sluiten van handelsakkoorden met andere economische machtsblokken. Zo is bijvoorbeeld recentelijk een overeenkomst gesloten tussen China en Nederland om de Chinese melkproductie te vernieuwen en te verhogen. De Nederlandse exportsector zal hier direct van profiteren.”

De VVD wil ook dat Brussel de landbouwsector ruim baan geeft om eigentijdse oplossingen te ontwikkelen voor agrarische vraagstukken. Lodders: “Die worden niet uitgedacht in de Brusselse glaspaleizen, maar door de ondernemers en experts in het veld. Brussel moet de sector meer vertrouwen in plaats van wantrouwen en ondernemers de ruimte geven verder te innoveren.”

Lodders vervolgt: “Gezien het grensoverschrijdende karakter van de agrarische sector moet de Europese Unie heldere kaders stellen, zonder te verzanden in micro-wetgeving en betutteling. Met het scheppen van kaders kan Brussel de invulling overlaten aan de sector waardoor deze met innovatie en ondernemerschap kan groeien en kan zorgen voor meer banen in Nederland. Als Brussel verzandt in microwetgeving en betutteling wordt de sector verstikt door regelgeving zoals bij de nitraatrichtlijn en Natura2000 het geval is. Dat gaat ten koste van onze werkgelegenheid en economische groei.

Verder moeten voor de Nederlandse ondernemers in de landbouwsector dezelfde regels gelden als voor agrarische ondernemers in andere Europese landen. Ook controles en handhaving moeten op dezelfde manier vormgegeven worden. Lodders: “Een gemeenschappelijke markt vraagt immers om gemeenschappelijke regels.”

Den Haag, 13 mei 2014