Europese defensie moet speerpunt zijn - Hoofdinhoud
D66-Kamerlid Wassila Hachchi en D66-Europarlementariër Marietje Schaake willen dat Nederland zich hard maakt voor meer Europese defensiesamenwerking. Na jaren bezuinigen beseffen de Europese lidstaten door de crisis in Oekraïne dat een effectieve strijdkracht toch van groot belang is. Op termijn kan deze samenwerking leiden tot één Europese krijgsmacht. Hachchi: “Het is treurig dat Poetin defensiesamenwerking op de Europese agenda moet zetten. Om veiligheid te garanderen moeten we vooral slimmer gaan samenwerken. Minister Timmermans zei onlangs in Nieuwsuur dat Europa minder moet verspillen. Als hij zijn collega, minister Hennis, hier van overtuigt zijn we alweer een stap verder, want vooralsnog lijkt de VVD alleen in te zetten op samenwerking binnen de NAVO. Europese samenwerking is juist nodig voor een krachtige Europese pijler binnen de NAVO.”
Hoge vertegenwoordiger
D66 wil dat de regering er bij de toekomstige Europese Hoge Vertegenwoordiger op aandringt dat defensie bovenaan de agenda komt te staan. De nieuwe EU-buitenlandchef wordt voor zijn of haar installatie ook gehoord in het Europees Parlement. Schaake: “In het Parlement zullen we duidelijk maken dat dit voor ons een prioriteit is. Er liggen al rapporten over hoe we kunnen samenwerken, die moeten als handleiding worden gebruikt om onze efficiëntie te vergroten en fragmentatie te verminderen.” De 28 Europese lidstaten geven gezamenlijk meer uit aan defensie dan Rusland of China, maar die twee hebben veel meer slagkracht dan Europa. Europa beschiktover acht verschillende tanks, dertig verschillende pantservoertuigen, twaalf soorten vliegtuigen en vijftien helikopters, dat is ongelofelijk duur. Per jaar kost het certificeren van munitie bijvoorbeeld 1,5 miljard euro, omdat we dat niet gezamenlijk doen.
Innovatie
Door krachten te bundelen binnen Europa komt er ook meer ruimte voor innovatie en onderzoek binnen defensie. In Europa wordt slechts 4% van het defensiebudget aan innovatie uitgegeven. Daarvan gaat slechts eenvijfde deel naar gezamenlijke projecten. De Verenigde Staten geven 9% uit aan innovatie, in absolute cijfers 7 keer zoveel als de EU. Hachchi: “Bundel die innovatiebudgetten zodat er echte innovatiekracht ontstaat en zorg er zo voor dat Europa op defensiegebied een serieuze speler is.”
Specialisatie
Tot slot vindt D66 dat landen zich vooral bezig moeten houden met waar ze goed in zijn, taakspecialisatie dus. Nu proberen landen als een Zwitsers zakmes alles zelf te doen. Schaake: “Het is veel efficiënter als iedereen doet waar hij onderscheidend in is. Gezamenlijk hebben we veel meer tanks dan nodig, maar een tekort aan transportvliegtuigen. Door ons inkoopbeleid te coördineren kunnen we duplicatie verminderen en gaten dichten.”