De Maas Driehoek, Week 20, 2014

Met dank overgenomen van M.Sj. (Michiel) van Veen i, gepubliceerd op vrijdag 16 mei 2014, 2:59.

U mag weer stemmen. Op donderdag 22 mei zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. Ook nu zult u weer moeten beslissen of u gaat stemmen of niet. Voor ons, in het oosten van Brabant, is Europa extra belangrijk. Wij maken in het Land van Cuijk onderdeel uit van de Euregio, en via allerlei samenwerkingsverbanden met Duitse gemeenten wordt de economie, het onderwijs en de gezondheidszorg verbeterd.

Als wethouder van Cuijk was ik vertegenwoordiger voor Economische Zaken in de Euregio en werden projecten en innovaties gestimuleerd waarvan regionale bedrijven gebruik gemaakt hebben. De gemeente Cuijk heeft geijverd voor meer beweging voor de jeugd, ook in het onderwijs. Mocht u de afgelopen jaren een kind in het basisonderwijs hebben gehad, de fitgesprekken die nu worden gehouden door de Cuijkse gymleraren zijn mede ontstaan uit een Euregioproject. Maar ook evenementen als het internationale voetbaltoernooi de Copa del Agatha en het Easter Open konden rekenen op steun vanuit de Euregio. Ik denk dat de nieuwe colleges in het Land van Cuijk eens moeten bezien of hieraan niet meer media aandacht gegeven kan of moet worden.

Als Tweede Kamerlid ben ik op werkbezoek geweest in Borken (Dld) en Groesbeek om te zien wat Europees geld doet om ziekenhuisinfecties en antibioticaresistentie grensoverschrijdend aan te pakken. Ik heb gezien dat het werkt. Het project Euregio MRSA-net is een preventienetwerk om de inwoners in de Duits-Nederlandse grensregio te beschermen tegen infecties met MRSA. Dit alles maakt mij nu niet direct een Eurofiel, integendeel. Maar daar waar Europa voor ons werkt, en banen en gezondheidsveiligheid oplevert, laat ik uiteraard mijn stem niet verloren gaan. Ik hoop u ook niet.