D66 wil Europese waakhond regeldruk

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op woensdag 7 mei 2014, 14:43.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Gerben Jan Gerbrandy

D66 pleit voor een Europese waakhond regeldruk, die nieuwe Europese wetten toetst op onnodige bureaucratie. In Nederland bestaat al een onafhankelijk Adviescollege toetsing regeldruk (Actal). Europees lijsttrekker Sophie in ’t Veld: “Nederland verdient 120 miljard euro per jaar aan de export naar Europa, dat is 20 cent van iedere verdiende euro. Lappendekens aan regels en wetten hinderen het MKB, zij moeten optimaal kunnen profiteren van de Europese interne markt. D66 wil ondernemers de ruimte geven om te doen waar ze goed in zijn: ondernemen. Een Europese waakhond regeldruk moet hier streng op toezien.  Vandaag neemt In ‘t Veld het Ondernemersmanifest van Ondernemend Nederland (ONL) in ontvangst.

Actal

De Europese waakhond regeldruk moet zowel de Commissie als de Raad en het Europees Parlement doorlichten. “We hebben slimme regelgeving nodig met minder kosten. Op Europees niveau ontbreekt het toezicht van een onafhankelijk orgaan , aldus Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy die vandaag aanwezig is bij een conferentie van Actal over Europese regeldruk. “D66 is voorstander van een echte doelstelling, een reductietarget, zodat Europa daarop afgerekend kan worden en het een normaal onderdeel wordt van het politieke debat. 

Horizonbepaling

D66 pleit ook voor horizonbepalingen in wetten, zodat een wet automatisch vervalt tenzij er wordt besloten tot verlenging. In ’t Veld: “Europese wetten moeten vaker een houdbaarheidsdatum krijgen. Zo wordt de politiek bij iedere regel die ophoudt te bestaan, gedwongen deze te heroverwegen en opnieuw te toetsen. Zo wil D66 de wildgroei aan verouderde regels tegengaan en ondernemers de ruimte geven om te blijven innoveren.  Ook pleit In ‘t Veld voor meer verordeningen in plaats van richtlijnen, zodat ondernemers meer rechtszekerheid hebben over de grenzen heen.

(Foto: Flickr Creative Commons: Sebastiaan ter Burg)