Europa maakt roken minder aantrekkelijk voor jongeren

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op maandag 3 maart 2014, 14:43.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Gerben Jan Gerbrandy

Het Europees Parlement heeft ingestemd met aanscherping van de Europese tabakswetgeving. Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy is tevreden met het resultaat: “Roken wordt minder aantrekkelijk gemaakt voor jongeren. Dat is ontzettend belangrijk als je ziet dat driekwart van alle rokers begint voor zijn 18e.”

Ontmoedigen

De sigarettenpakjes zullen er anders uit komen te zien, afschrikwekkende foto’s en gezondheidswaarschuwingen zullen 65% van de verpakking beslaan. Daarnaast worden de meeste toevoegingen die jongeren moeten verleiden tot roken verboden. Smaakjes, vitamines en gekleurde rook behoren straks tot het verleden. Gerbrandy: ”De tabaksindustrie probeert heel gericht jongeren te verleiden met hippe, kleine pakjes en smaakjes als vanille of aardbeien. Deze strategie gaan we nu dwarsbomen door deze ´kindersigaretten´ te verbieden. De 700.000 Europese tabaksdoden per jaar rechtvaardigen dat.”

Elektronische sigaret

Volgens Gerbrandy moeten rokers gemakkelijk kunnen overstappen op de elektronische sigaret. Dit betekent dat de e-sigaret niet alleen bij de apotheek verkrijgbaar moet zijn, maar ook bij de kiosk op de hoek. “Het is een overwinning dat de elektronische sigaret straks niet als geneesmiddel wordt gezien en een goed bereikbaar alternatief voor roken blijft. Elektronische sigaretten zijn zeker niet ongevaarlijk, maar wel minder schadelijk dan gewone sigaretten en ze kennen niet het probleem van meeroken”, aldus Gerbrandy. E-sigaretten zullen voortaan moeten voldoen aan verschillende veiligheidseisen en net als voor tabaksproducten komt er een verbod op reclame. Fabrikanten behouden de mogelijkheid om een e-sigaret als geneesmiddel aan te merken.

(Foto: Flickr Creative Commons: MilitaryHealth)