Europees klimaatbeleid niet ambitieus genoeg

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op woensdag 22 januari 2014, 14:43.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Gerben Jan Gerbrandy

De Europese Commissie heeft vandaag het voorstel voor de Energie- en Klimaatdoelen 2030, het voorstel over energieprijzen in de lidstaten en het voorstel over vereisten aan boringen naar schaliegas gepresenteerd. Hieronder zijn de reacties van D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy en D66-Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven op de verschillende voorstellen te lezen.

Klimaatpakket 2030

Gerbrandy: “Het voorstel van de Commissie (40% CO2 reductie, 27% hernieuwbare energie, geen bindende doelstelling energiebesparing) is niet ambitieus genoeg. Juist nu de wereld het gevaar en de urgentie van klimaatverandering lijkt in te zien, zwakt Europa de eigen ambities af. Dat is schadelijk voor onszelf en de wereld en het tast de geloofwaardigheid van Europa in het klimaatdebat verder aan.”

Gerbrandy: “De industrie heeft twee grote angsten: dure energie en onzekerheid over het energiebeleid. Uit de analyse van de Europese Commissie blijkt dat ambitieuze, bindende doelstellingen voor hernieuwbare energie en energiebesparing de beste garantie zijn voor voorspelbaarheid én betaalbaarheid. Daarom is dat al jaren de D66-inzet. Het is zorgwekkend dat de Commissie de eigen analyse niet omzet in voorstellen.”

Gerbrandy: “Een extra inzet voor hernieuwbare energie is de enige garantie voor Europa om ook in de toekomst betaalbare energie te hebben. Het loslaten van nationale doelen leidt tot grote onzekerheid op de markt en zal de ontwikkleing van hernieuwbare energie onnodig vertragen. Het belang van bindende nationale doelstellingen voor hernieuwbare energie heeft het Nederlandse energieakkoord wel aangetoond. Dat was er zonder nooit gekomen.”

Van Veldhoven: “Deze energie- en klimaatdoelen vallen tegen. Ik verwacht van het kabinet meer inzet voor een ambitieuze Europese klimaatagenda. Een stevig Europees energiebeleid is het beste voor Nederlandse inwoners en Nederlandse bedrijven.”

Energieprijzen

Gerbrandy: “Nederland is met een zeer energie-intensieve industrie extra kwetsbaar voor hoge energieprijzen. Het is daarom in ons eigen belang massaal in te zetten op hernieuwbare energie. Het is onbegrijpelijk dat Nederland zich heeft aangesloten bij het kamp van de conservatieve landen zonder lange termijnvisie op klimaat- en energiebeleid.

Vereisten boringen schaliegas

Gerbrandy: “Het is zeer teleurstellend dat er in plaats van wetgeving alleen maar slappe aanbevelingen op tafel liggen. Nieuwe regelgeving was hard nodig om gaten in de huidige milieuwetgeving te dichten. Degelijke Europese normen zijn cruciaal om negatieve grensoverschrijdende gevolgen van het boren naar schaliegas te minimaliseren. Als andere landen onzorgvuldig tewerk gaan, kan dat in Nederland vervuiling van het water, de bodem en de lucht tot gevolg hebben. Heldere Europese wetgeving kan dit voorkomen.”