D66: Duitse export controle spionagetechnologie goed nieuws - Hoofdinhoud
D66-Europarlementariër Marietje Schaake is verheugd met het nieuws dat Duitsland de export van gevaarlijke spionagetechnologie naar landen met een slechte reputatie op het gebied van mensenrechten strenger zal controleren. De volledige lijst met landen werd niet bekendgemaakt, maar Turkije en Rusland staan er in elk geval op. Schaake: “Europese software en technologie worden overal ter wereld gebruikt om bevolkingen te onderdrukken. Bovendien kan die technologie ook tegen Europese burgers en digitale infrastructuur worden gebruikt. Het Europees Parlement heeft de lidstaten al heel vaak opgeroepen om de mazen in de wet te dichten. Ze lijken het nu eindelijk serieus te nemen.”
Eerste stap
Schaake benadrukt dat dit slechts een eerst stap is en dat er meer coherentie en coordinatie op Europees niveau nodig is. “Door de fragmentatie van het Europese export controle regime is het gemakkelijk voor bedrijven om de controles te omzeilen. Bovendien hebben de controlerende landen zelf ook een economische interesse in een verhoogde export. Door de controle naar het Europese niveau te tillen zorgen we voor meer coherentie en minder belangenverstrengeling.” De verwachting is dat de Europese Commissie na de zomer met een voorstel voor nieuwe wetgeving komt. Schaake wil dat er ook concrete voorstellen in staan om de fragmentatie tegen te gaan.
Duidelijke criteria
Duitsland gaat nu slechts de export van producten naar bepaalde landen controleren op basis van een lijst van landen, maar Schaake wil juist dat in heel Europa de export van dit soort technologie naar alle landen wordt getoetst aan de hand van duidelijke criteria op het gebied van mensenrechten. Schaake: “We moeten niet alleen de grootste mensenrechtenschenders aanpakken. Om geloofwaardig te blijven moet er een Europees systeem komen met heldere voorwaarden die voor alle landen gelden. Daarvoor hebben we ook ondubbelzinnige definities nodig om te bepalen welke producten we gaan controleren. Het is cruciaal dat we niet ook ongevaarlijke software controleren en onnodige barrieres opwerpen.”