Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Met dank overgenomen van M.L. (Marianne) Thieme i, gepubliceerd op dinsdag 10 juni 2014, 11:36.

1.

Nieuw Worldlog Marianne Thieme

Eindelijk gaat het kabinet de belasting op arbeid verlagen om extra banen te scheppen. Wij zijn blij dat de minister inziet dat heffingen op lonen werken als een accijns op arbeid; het maakt het nodeloos duur en remt het gebruik af. Wij pleiten al jaren voor een noodzakelijke omslag in het belastingsysteem, waarbij niet het waardevolle, zoals arbeid, wordt belast; maar alles wat druk legt op onze leefomgeving.

We kunnen de belasting op arbeid omlaag brengen op verschillende manieren. Onder andere met de Ex´tax, bepleit door Eckart Wintzen. De loonbelasting kan bijvoorbeeld worden vervangen door Belasting Ontrokken Waarde, op alles wat druk legt op de natuur, het milieu en de grondstoffenvoorraad. Zo stimuleren we hergebruik van grondstoffen en tegelijkertijd ook de werkgelegenheid. Niet het goede gedrag van mensen wordt belast, maar het slechte gedrag.

Een tweede manier om arbeid fors goedkoper te maken, zonder dat de nettolonen en koopkracht dalen, is het beproefde systeem PROHEF. Om de lagere overheidsinkomsten te compenseren voor het wegvallen van loonheffingen, kan een heffing worden ingevoerd op de geboekte resultaten, enigszins vergelijkbaar met de wijze waarop de BTW georganiseerd is. Dit is echter geen ‘consumentenbelasting’, maar een producentenheffing achteraf, in ruil voor de lagere loonkosten. De consument zal er weinig van merken, het ondernemersrisico neemt drastisch af en de werkgelegenheid kan eindelijk toenemen, omdat ondernemers niet langer beboet worden voor het aannemen van nieuw personeel.

Wij blijven ons in ieder geval inzetten voor een belastingsysteem met de gewenste prikkels voor een duurzame leefwijze en een goed arbeidsklimaat!

Afgelopen week hebben we Kamervragen gesteld over schaliegasboringen in Argentinië. Er is een rapport uitgekomen ´ Heading south - the dash for unconventional gas in Argentina´waar onder andere wordt gesproken over het feit dat Shell boringen uitvoert aan de grens van het beschermde natuurgebied Acua Mahuida. Het gebied zal volgens een nog niet geratificeerd uitbreidingsbesluit in de toekomst binnen het natuurgebied komen te liggen.

Wij vinden het uitvoeren van schaliegasboringen in of nabij een beschermd natuurgebied op geen enkele manier getuigen van zorgvuldig omgaan met natuur en milieu. Daarnaast is er in Argentinië onvoldoende onderzoek gedaan naar de schadelijke effecten van schaliegasboringen en hebben omwonenden geen enkel weet van de zeer gevaarlijke situatie die er ontstaat door deze boringen.

Het boren naar schaliegas brengt namelijk grote risico’s met zich mee voor mens en milieu. Het ondergronds kraken (fracken) dat nodig is om bij het gas te komen, veroorzaakt grootschalige gebiedsvervuiling, zowel ondergronds als bovengronds. Bij het kraken worden zeer giftige chemicaliën gebruikt. Deze giftige stoffen komen in het grondwater terecht, wat uiteindelijk leidt tot vervuiling van ons drinkwater. Ook kan de winning van schaliegas aardbevingen veroorzaken en tot bodemverzakking leiden.

Daarnaast beschuldigt Shell de boeren die in dit gebied wonen van illegaal wonen. Ongelofelijk hoe een bedrijf zich blind kan staren op geld en macht en mensen zo weg kan zetten. Wij willen dat de Nederlandse overheid Shell aanspreekt op het uitvoeren van een zorgvuldige procedure, zodat inwoners van de gebieden weten waar ze aan toe zijn, en het compenseren van boeren voor de geleden schade. En uiteraard dat er gestopt wordt met boren naar schaliegas!

Heftig verhaal over het einde van de vis in de Washington Post: ´ The end of fish´. Zie onze documentaire Sea the Truth voor meer informatie en onze oplossingen!

Om mee af te sluiten: Morrissey’s New Opening Act: Someday

Goede week! Marianne