Vrijwillig collectief pensioenfonds voor ZZP’ers - Hoofdinhoud
Foto Flickr / Jeroen van Lieshout
ZZP’ers kunnen vanaf 2015 pensioen gaan sparen in een nieuw, collectief pensioenfonds. De Partij van de Arbeid is blij dat zelfstandigen nu makkelijker belastingvrij voor de oude dag kunnen gaan sparen. Dit komt voort uit het akkoord dat wij eind 2013 met de constructieve oppositiepartijen hebben gesloten. De regeling is vrijwillig, zelfstandigen worden niet verplicht om bij dit nieuwe fonds aan te sluiten.
Een groot deel van de ZZP’ers in Nederland bouwt nu geen pensioen op. Zij zijn niet zoals de meeste werknemers verplicht aangesloten bij een pensioenfonds, maar zijn afhankelijk van individuele financiële producten. Die zijn vaak ingewikkeld en duur. Dat geldt ook voor verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid. Voor beide problemen is nu een oplossing gevonden.
In het nieuwe pensioenfonds hebben ZZP’ers een individuele pensioenrekening, maar worden de risico’s collectief gedeeld en kan er met de collectieve pot meer rendement gehaald worden. Ook wordt de inleg flexibel, zodat ZZP’ers in moeilijke tijden even iets minder hoeven in te leggen.
Over het opgebouwde pensioen hoeft nog geen belasting betaald te worden. Dit hoeft pas bij uitkering. Zelfstandigen hebben op deze manier hetzelfde financiële voordeel als werknemers in loondienst. Wij, ik en mijn collega Mei-Li Vos als ZZP-woordvoerder, zijn ook blij dat het opgebouwde pensioengeld beschermd wordt als zelfstandigen een beroep op de bijstand moeten doen. Werknemers in loondienst hoeven immers hun pensioengeld ook niet ‘op te eten’ als zij in de bijstand komen. Het is goed dat hier één uitzondering op komt; zelfstandigen kunnen hun spaarpot inzetten bij arbeidsongeschiktheid. Op deze manier hoeven zij geen dure arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.
De vier zelfstandigenorganisaties (Zelfstandigen Bouw, FNV Zelfstandigen, ZZP Nederland en PZO) die de regeling hebben ontworpen, hebben met pensioenuitvoerder APG afspraken gemaakt om de regeling tegen zo laag mogelijke kosten uit te voeren.