WEDUWEN WACHTEN TE LANG - Hoofdinhoud
Vorig jaar trof Nederland een regeling om weduwen van slachtoffers van standrechtelijke executies in Indonesië een schadevergoeding uit te betalen. De advocaat van de Indonesische weduwen beschuldigt de staat ervan dit bewust te vertragen. Twee weduwen die mogelijk voor een schadevergoeding in aanmerking zouden komen, zijn inmiddels overleden. Haast is daarom geboden. In onderstaande vragen roep ik de minister van Buitenlandse Zaken daartoe op:
1
Bent u bekend met de beschuldiging van de advocaat van de Indonesische weduwen van slachtoffers van standrechtelijke executies dat uitbetaling van een mogelijke schadevergoeding opzettelijk wordt getraineerd? 1) Wat is uw reactie hierop?
2
Kunt u bevestigen dat tot nu toe slechts één claim is toegekend? Indien neen, wat zijn dan de feiten?
3
Kunt u verder bevestigen dat twee van de 17 weduwen inmiddels zijn overleden? Indien neen, wat zijn dan de feiten?
4
Is het juist dat na een half jaar beraad de claims van 14 van de weduwen in eerste instantie onvoldoende zijn bevonden? Indien ja, waarom werden deze onvoldoende bevonden? Indien neen, wat zijn dan de feiten?
5
Is het verder juist dat als een weduwe overlijdt haar claim niet automatisch overgaat op haar kinderen? Indien ja, waarom is hiervoor gekozen? Indien neen, wat is hier dan over afgesproken? Klopt het dat deze procedure afwijkt van een lopende procedure voor de rechter?
6
Wat is uw reactie op de beschuldiging van de advocaat van de weduwen dat overdreven veel bewijs gevraagd wordt? Kunt u uw antwoord toelichten?
7
Deelt u mijn opvatting dat het van groot belang is dat er spoedig opheldering over komt of de weduwen recht hebben op een schadevergoeding? Indien ja, ziet u mogelijkheden om de procedure te versnellen? Indien neen, waarom niet?
Bron:
1
‘Sympathieke’ regeling levert stokoude weduwen nog niets op, http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2014/mei/22/sympathieke-regeling-levert-stokoude-weduwen-nog-1382265, 22 mei 2014.