Weeklog Dennis de Jong: Meer aandacht voor integriteit in Europees Parlement - Hoofdinhoud
Eerder deze maand werd ik door de grootste anti-corruptie organisatie, Transparency International, benaderd met het verzoek of ik een ‘intergroep’ over integriteit zou willen oprichten in het Europees Parlement. Natuurlijk heb ik op dit verzoek positief gereageerd. Ik had in de afgelopen jaren al een informeel netwerk opgebouwd, maar dat zou nu moeten worden geformaliseerd. De eerste stappen zijn gezet: veel Europarlementariërs reageerden enthousiast. Als het lukt, hebben we er weer een pressiegroep bij tegen corruptie en vriendjespolitiek.
Naast de inrichting van politieke fracties, de verdeling van commissielidmaatschappen en van allerlei binnenparlementaire functies (voorzitter, vice-voorzitters e.d.), proberen Europarlementariërs in deze periode ook te werken aan de oprichting van officieel erkende netwerken op bepaalde thema’s. Dat zijn soms gewoon speeltjes van lobbyisten van grote bedrijven. Zo is er een heus ‘biernetwerk’, uiteraard gesponsord door de bierbrouwerijen. Er zijn echter ook netwerken met nobeler motieven. Zo is er een intergroep voor het MKB, een intergroep met de vakbeweging, en als het aan mij ligt, straks dus ook zo’n netwerk over integriteit.
Formele besluiten kunnen dergelijke netwerken niet nemen. Toch kan hun invloed groot zijn. Zo had ik via mijn eerdere, toen nog volstrekt informele netwerk al stevige discussies met Eurocommissaris Malmström die juist door onze druk corruptiebestrijding hoger op de agenda zette. Jammer was wel dat ze geen voortrekkersrol wilde spelen bij de bevordering van integriteit binnen de Europese instellingen. Voor de Europese Commissie is het nog altijd prettiger lidstaten te bekritiseren dan de eigen vuile was buiten te hangen.
De weg naar de oprichting van een intergroep is lang en ingewikkeld: iedere politieke fractie heeft een aantal handtekeningen te verdelen en je hebt de handtekening van drie fracties nodig om een groep te kunnen starten. Gelet op de eerste reacties denk ik dat dit gaat lukken. Dan kunnen we nog meer druk zetten. We zullen ons dan niet alleen richten op de integriteit van de autoriteiten in de lidstaten, maar gaan net zo goed de Europese instellingen zelf op de korrel nemen. Zelfs binnen het Secretariaat van het Europees Parlement is nog veel te verbeteren. Denk maar aan de Duitse sociaal-democraat Martin Schulz die als voorzitter van het EP er niet voor terugdeinsde om vriendjes aan baantjes in het Secretariaat te helpen. Straks gaan ze niet alleen de SP tegenkomen, maar met een beetje geluk een hele stoet Europarlementariërs die corruptie daadwerkelijk willen gaan aanpakken. De eerste prioriteit voor de nieuwe periode is zo gezet.