D66: EU moet veroordeling journalisten Egypte aanvechten - Hoofdinhoud
D66-Europarlementarier Marietje Schaake vindt de veroordeling van journalisten in Egypte een nieuw dieptepunt op het gebied van mensenrechten schendingen. Vandaag kregen 20 Egyptische en buitenlandse journalisten, waaronder de Nederlandse Rena Netjes in afwezigheid, tussen de zeven en tien jaar celstraf. Schaake: “Dit is een onrechtvaardige uitspraak en laat wederom zien dat er geen sprake is van persvrijheid of vrijheid van meningsuiting in Egypte. Het huidige regime legt de vrijheden van de Egyptische bevolking steeds verder aan banden terwijl die in de nieuwe grondwet worden vastgelegd. Het regime duldt geen tegenspraak en iedere vorm van kritiek wordt hardhandig de kop in gedrukt. Dat het regime nu journalisten veroordeelt voor het lid zijn van een terroristische cel, laat zien dat het land nog een lange weg te gaan heeft om een volwassen democratie te worden.”
Scherp veroordelen
Schaake wil dat EU-buitenlandchef Catherine Ashton en de Europese lidstaten deze uitspraak sterk veroordelen. Schaake: “Europa moet stevig stelling nemen tegen deze klap in het gezicht van fundamentele vrijheden. Het is goed dat er een aantal Europese ambassadeurs aanwezig was bij de uitspraak, maar we hebben meer nodig. Alleen als we gezamenlijk optreden kunnen we invloed uitoefenen. In het verleden is er niet of te mild gereageerd op mensenrechtenschendingen in Egypte. Ook komt Europa te vaak met tegenstrijdige berichten. De boodschap moet helder en eenduidig zijn als we onze geloofwaardigheid willen behouden.”
Voorwaarden
Gisteren beloofde de Verenigde Staten 575 miljoen dollar militaire steun aan Egypte. Schaake wil dat de Europese Unie elke vorm van steun, zowel financieel als politiek, afhankelijk maakt van respect voor mensenrechten en fundamentele vrijheden. Schaake: “Het moet duidelijk zijn dat mensenrechten voor de Europese Unie op de allereerste plaats staan. We moeten streven naar meer vrijheid en democratie voor de Egyptische bevolking. Daarvoor hebben we een daadkrachtige strategie nodig. Ashton moet het voortouw nemen om die te formuleren, in samenwerking met de Europese lidstaten.” Eerder schreef Schaake al een brief aan Ashton om haar op te roepen dit te doen.