Vaak gestelde vragen: "Connectieve gemeenschappen" - Hoofdinhoud
Europese Commissie
MEMO
Brussel, 10 juli 2014
Vaak gestelde vragen: "Connectieve gemeenschappen"
Wat is "Connectieve gemeenschappen"? [zie IP/14/819 ]
"Connectieve gemeenschappen" is een initiatief van de Europese Commissie i om regio's en steden te ondersteunen bij de ontwikkeling van hun breedbandnetwerken. Het doel is een aantal innovatieve, op de aanleg van snelle breedband gerichte proefprojecten te selecteren die in de hele Europese Unie kunnen worden herhaald en deze te ondersteunen. Potentiële Europese breedbandprojecten worden in kaart gebracht en de meest ontwikkelde kunnen met voorrang "technische bijstand" krijgen in het kader van de Connecting Europe Facility (CEF). De Europese Commissie en de Wereldbank gaan hiervoor een samenwerkingsverband aan. In het kader van het initiatief wordt ook een gemeenschap van alle belanghebbenden tot stand gebracht die het tekort aan snelle breedband moet wegwerken.
Wie kan een projectplan voor snelle breedband indienen?
Alle lokale, regionale of nationale, publieke, semi-publieke of particuliere organisaties kunnen een voorstel voor een breedbandproject doen. Het breedbandproject moet plaatsvinden in één of meer EU-lidstaten.
Tot wanneer kunnen projecten worden ingezonden?
De eerste fase van de oproep loopt tot 15 oktober 2014.
Welke informatie over het project moet worden verstrekt?
Er moeten een paar basisvragen worden beantwoord over het projectvoorstel, de promotor van het project en de lokale gemeenschap waarvoor het project van belang is. Op de vragenlijst staan ook vragen over de staat waarin de infrastructuur momenteel verkeert en de sociaal-economische voordelen die de aansluiting van de lokale gemeenschap naar verwachting oplevert.
Wat is "technische bijstand"?
Technische bijstand omvat talrijke aspecten op het vlak van projectfinanciering, variërend van de financiële structurering en de technische elementen van het project (waaronder de netwerkarchitectuur en het zakelijke model) tot juridische aspecten, zoals onderzoek naar de rechtmatigheid van staatssteun.
Wat zijn de criteria voor technische bijstand in het kader van de CEF?
Om in aanmerking te komen voor technische bijstand in het kader van de CEF moet een project voldoen aan de financieringscriteria die zijn vastgelegd in artikel 6, lid 7 , van de CEF-verordening en in de bijlage bij de CEF-telecomrichtsnoeren. Deze criteria zijn onder meer:
er moet een bijdrage worden geleverd aan de doelstellingen van de Digitale agenda voor Europa (dat wil zeggen het leveren van breedband met een snelheid van ten minste 30 Mbps);
het project moet plaatsvinden in gebieden waar geen andere investeerders actief zijn;
er moet geavanceerde technologie worden gebruikt die het beste aansluit op de behoeften in het desbetreffende geografische gebied, waarbij rekening wordt gehouden met maatschappelijke en economische factoren;
de technologie die wordt toegepast, moet het beste zijn voor het specifieke project op het vlak van snelheid, veilige transmissie, robuustheid van het netwerk en kostenefficiëntie;
het project moet ook in andere landen of regio's kunnen worden herhaald.
Krijgen alle projecten technische bijstand?
Nee. De ingediende voorstellen worden ingedeeld in drie categorieën en de deelnemers krijgen uiterlijk op 1 november 2014 bericht over de resultaten.
De projecten worden ingedeeld in de volgende categorieën:
Ontwerpfase: het project is nog niet voldoende ontwikkeld. Als de indieners willen, kunnen zij in de onlinegemeenschap verder discussiëren over deze projecten.
Interventielogica: het projectvoorstel omvat de voornaamste belanghebbenden (waaronder de promotors en financiers van het project) en er is aandacht besteed aan de betrokken gebieden, de technologie en de kosten. De indieners van de projectvoorstellen die in deze groep zijn ingedeeld, kunnen in de tweede fase aanvullende informatie en relevante documenten verstrekken en deelnemen aan de onlinegemeenschap om verder over hun projecten te discussiëren.
Ondernemingsplan: er is al een uitgebreid ondernemingsplan opgesteld dat de voornaamste belanghebbenden omvat, maar sommige aspecten zijn nog niet voldoende ontwikkeld en moeten worden verduidelijkt. Er is een voorlopige begroting opgesteld. De indieners van de projectvoorstellen die in deze groep zijn ingedeeld, kunnen in de tweede fase aanvullende informatie en relevante documenten verstrekken en deelnemen aan de onlinegemeenschap, waarbij de nadruk ligt op technische bijstand.
Nadat de eerste fase is voltooid, zal in een tweede fase, die tot 31 december 2014 loopt, dieper worden ingegaan op de reeds verstrekte informatie en zal deze worden vervolledigd. De projecten worden vervolgens beoordeeld door deskundigen van de Europese Commissie en de Wereldbank en elk project krijgt individuele feedback. De streefdatum hiervoor is 28 februari 2015. De beste projecten krijgen vervolgens een voorstel voor technische bijstand.
Kan er technische bijstand worden aangevraagd als het project wordt gefinancierd via de Europese structuur- en investeringsfondsen?
Ja, tenzij het de bedoeling is het project volledig door middel van subsidies te financieren.
Welke relatie is er tussen het initiatief "Connectieve gemeenschappen" en de Connecting Europe Facility?
Het initiatief "Connectieve gemeenschappen" staat los van de Connecting Europe Facility en de daarmee samenhangende oproepen tot het indienen van voorstellen. Om een projectvoorstel te mogen indienen, is het niet nodig al financiering van de Europese Commissie te ontvangen. Het indienen van een voorstel is evenmin een voorwaarde om voorstellen te mogen indienen met betrekking tot de Connecting Europe Facility van de Europese Investeringsbank. De meest geavanceerde projecten die deelnemen aan "Connectieve gemeenschappen" krijgen een "keurmerk" van de Commissie en worden doorgegeven aan het gezamenlijke platform voor technische bijstand van de Europese Commissie en de Wereldbank.
Welke voordelen levert deelname aan het initiatief "Connectieve gemeenschappen" op?
Het indienen van een voorstel bij "Connectieve gemeenschappen" biedt talrijke mogelijkheden op het vlak van leren, partnerschappen, efficiëntieverbeteringen en nieuwe zakelijke mogelijkheden:
Zichtbaarheid: deelnemen aan een actie op Europese schaal met talrijke partners;
Netwerken: wisselwerking met partners om nieuwe ideeën op te doen en feedback te krijgen;
Succesvolle werkwijzen: van anderen leren en succesvolle werkwijzen uitwisselen;
Feedback: feedback over uw voorstel krijgen van ervaren professionals;
Technische bijstand en/of advies over bronnen van technische bijstand krijgen die geen deel uitmaken van het partnerschap tussen de Europese Commissie en de Wereldbank.
Meer over ...