Eerste klus Juncker: 10 vrouwen

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op dinsdag 15 juli 2014, 13:41.

Het Europees parlement kiest Jean-Claude Juncker vandaag tot nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. En daarmee komt er een einde aan maanden van gekissebis tussen Europese leiders.

De keuze voor de Luxemburgse oud-premier is niet onomstreden, maar door een compromis tussen sociaal-democraten en christen-democraten in het Europarlement kan hij toch voorzitter worden.

De eerste uitdaging van formaat op Junckers voorzittersagenda kent veel gevoeligheden: de samenstelling van de commissie. Hij moet 28 commissarissen aanstellen en hij heeft al gezegd dat minstens tien van hen vrouw moeten zijn.

Ergernis

Probleem is echter dat de lidstaten vooral mannen voordragen. Dat leidt ook tot ergernis bij de europarlementariërs. "Er is een aantal vrouwen in de Commissie, dat moeten er niet minder worden", zegt VVD-europarlementariër Hans van Baalen.

"Het zijn er nu negen. Ik ben voor vrouwen in de Commissie, maar het staat of valt niet met één persoon natuurlijk. De VVD heeft de laatste tien jaar Neelie Kroes geleverd. Zij was zeer gemotiveerd en zeer gekwalificeerd, maar het hielp wel dat zij een dame was."

Absurd

Sophie in 't Veld (D66) is meer uitgesproken "Eigenlijk absurd, het irriteert me dat we anno 2014 nog deze discussie hebben. Van de 28 lidstaten zijn er veertien die hun kandidaten al bekend hebben gemaakt. Veertien mannen. Zo gaan we er natuurlijk niet komen."

"Mensen zijn tegenstander van ingrijpen in dit soort zaken. Als er niets worden gedaan, dan hebben we straks een Commissie van 28 commissarissen waarvan misschien twee vrouwen."

Albayrak

Nederland heeft officieel nog geen kandidaat bekendgemaakt. Van Baalen ziet wel een kanshebster, maar die heeft wat nadelen. "Er zijn bij de PvdA, maar ook daarbuiten, veel goede kandidaten, bijvoorbeeld Nebahat Albayrak, oud-staatssecretaris van Justitie, gekwalificeerd, een dijk van een vrouw, maar weer niet helemaal ingevoerd op het gebied van de economie."

"Dat maakt weer een onderscheid. Nederland wil graag een stevige economische positie. Kortom, er is op dit moment nog weinig van te zeggen. Eerst Juncker, en dan gaan alle ballen rollen."

NOS.nl