D66: EU moet verdere escalatie in Irak helpen voorkomen

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op woensdag 16 juli 2014, 2:39.

D66-Europarlementarier Marietje Schaake vindt dat er in Irak moet worden ingezet op een politieke oplossing van de huidige crisis. Vandaag debatteert het Europees Parlement over de Europese aanpak van het conflict. Schaake: “De situatie in Irak is zeer explosief en zorgwekkend. Een breed politiek en sociaal-economisch initiatief is nodig om de diepe kloven in de Iraakse samenleving te overbruggen. De internationale gemeenschap moet druk uitoefenen om te zorgen dat de verschillende groepen samenwerken om deze existentiële crisis af te wenden en een representatieve regering te vormen. De Europese Unie moet daarin een grotere rol spelen en de fracties om de tafel krijgen.”

Sterke Europese samenwerking

De stroom jihadstrijders die vanuit Europa naar Irak en Syrië reizen neemt toe. Volgens Schaake is er een effectievere samenwerking nodig tussen Europese landen en partners als Turkije op dit gebied. “De gevaren van terugkerende jihadstrijders uit Europese landen zijn duidelijk, die moeten we gezamenlijk aanpakken. Daarvoor is samenwerking met Turkije nodig, want veel strijders reizen via dat land. De uitwisseling van informatie moet beter zodat we kunnen werken aan preventie, zodat de jongeren niet naar Irak en Syrië gaan om mee te doen met de jihadistische strijd. Naast radicalisering en terrorisme, brengt verdere destabilisering van het Midden-Oosten ook andere bedreigingen voor Europa met zich mee, zoals vluchtelingen stromen en economische achteruitgang. En dan hebben we het nog niet eens over de enorme humanitaire gevolgen voor grote delen van de bevolking in Syrië en Noord-Irak.”

Regionale spelers inzetten

Volgens Schaake moet de internationale gemeenschap zich ook richten op de regionale aspecten van de problematiek in Irak. Ook hier vindt zij dat de Europese Unie het voortouw kan nemen. Schaake: “We moeten zorgen dat de relevante regionale spelers met elkaar gaan praten. Landen als Iran en Saoedi Arabië oefenen veel invloed uit binnen de grenzen van Irak, met politieke, materiele of economische steun aan extremisten. Voor een duurzame oplossing moeten deze staten om de tafel. Een overleg zal nooit alle diepgaande problemen in één keer oplossen, maar nu wordt het niet eens geprobeerd. Europa heeft een sterke diplomatieke historie, we kunnen de Amerikanen niet alles laten aanpakken terwijl het om onze buurtregio gaat.”