Commissaris Vassiliou: cultureel erfgoed wint bij meer Europese steun - Hoofdinhoud
Persbericht
Brussel, 22 juli 2014
Commissaris Vassiliou: cultureel erfgoed wint bij meer Europese steun
Organisaties die zich inzetten voor cultureel erfgoed moeten optimaal gebruikmaken van de mogelijkheden die financieringsprogramma's en beleidsmaatregelen van de Europese Unie i bieden om te helpen de uitdagingen van deze sector het hoofd te bieden, zo blijkt uit een nieuw rapport van de Europese Commissie. Het beleidsdocument "Naar een geïntegreerde aanpak van cultureel erfgoed voor Europa" stelt dat de sector voor een tweesprong staat, met lagere overheidsuitgaven, een dalende deelname aan traditionele culturele activiteiten en een steeds diverser wordend potentieel publiek, door verstedelijking, globalisering en technologische verandering. In het rapport worden echter ook mogelijkheden onderstreept voor nauwere samenwerking tussen lidstaten en belanghebbenden over de grenzen heen, om ervoor te zorgen dat cultureel erfgoed meer bijdraagt aan duurzame groei en banen.
Androulla Vassiliou i, Europees commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken, zei hierover: "Europa moet de intrinsieke, economische, en maatschappelijke waarde van cultureel erfgoed ten volle benutten. Het zou het centrum van op cultureel erfgoed gebaseerde vernieuwing moeten zijn waarbij de mogelijkheden worden benut die door digitalisering zijn gecreëerd, en onze expertise in erfgoed wereldwijd wordt gepromoot. Wij moeten in de EU op erfgoedlocaties en musea een mensvriendelijke benadering aanmoedigen met behulp van nieuwe technieken en technologieën om bezoekers aan te trekken en in het bijzonder jongeren te bereiken. Kortom, wij moeten de geschiedenis tot leven brengen. Het verheugt mij dat erfgoed baat heeft bij meer Europese steun voor de volgende zeven jaar."
De Commissie roept in haar rapport op tot nauwere samenwerking op EU-niveau voor de uitwisseling van ideeën en beste praktijken die op hun beurt kunnen worden geïntegreerd in het nationale erfgoedbeleid en -bestuur. Daarnaast verwelkomt de Commissie de benadering van de milieueffectbeoordelingsrichtlijn, die vereist dat de impact van een project op cultureel erfgoed moet worden overwogen, en van de algemene groepsvrijstellingsverordening die staatssteun voor de sector mogelijk maakt. Een soortgelijke aanpak om steun te verlenen aan erfgoed in bredere beleidsvorming op EU-, nationaal en regionaal niveau wordt in het rapport aangemoedigd.
Cultureel erfgoed heeft reeds aanzienlijke steun van de EU genoten, waaronder 3,2 miljard uit het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling i in 2007-2013. Zo stonden grote instandhoudingswerken aan het Parthenon en in Pompeii op de planning voor steun. EU-programma's hebben nog 1,2 miljard beschikbaar gesteld voor landelijk erfgoed en rond de 100 miljoen voor erfgoedstudies. Verwacht wordt dat cultureel erfgoed in 2014-2020 zal kunnen profiteren van nog grotere EU-investeringen, bijvoorbeeld dankzij de Europese structuur- en investeringsfondsen (met een totaal budget van 351 miljard voor regionaal beleid), Horizon 2020 (80 miljard voor onderzoek) en Creatief Europa (1,5 miljard voor culturele en creatieve sectoren).
Er zijn tevens belangrijke financierings-en beleidsmogelijkheden in veel gebieden die verband houden met cultureel erfgoed zoals lokale en regionale ontwikkeling, onderwijs, steun aan kleine en middelgrote ondernemingen, en toerisme. De waarde van het toerisme in de EU bedraagt namelijk 415 miljard per jaar en is goed voor 15 miljoen banen, waarvan er veel direct of indirect met erfgoed te maken hebben. Zo'n 27 % van de EU-reizigers die werden ondervraagd voor een Eurobarometer over toerisme (mei 2011) gaf aan dat cultureel erfgoed een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een bestemming.
Achtergrond
In mei van dit jaar hebben de EU-ministers van Cultuur de Commissie opgeroepen om "de analyse van de economische en maatschappelijke impact van cultureel erfgoed in de EU voort te zetten, en bij te dragen aan het ontwikkelen van een strategische aanpak."
De vandaag door de Commissie aangenomen mededeling is een antwoord op deze oproep. De bedoeling ervan is om de lidstaten en de belanghebbenden optimaal ondersteuning te bieden voor erfgoed die voorhanden is via de EU-instrumenten, tot een meer geïntegreerde benadering op nationaal en EU-niveau te komen, en tenslotte van Europa een laboratorium voor op erfgoed gebaseerde vernieuwing te maken.
De steun voor cultureel erfgoed op EU-niveau komt voort uit artikel 3, lid 3, van het Verdrag betreffende de Europese Unie i, dat bepaalt dat de Unie toeziet op de instandhouding en ontwikkeling van het Europese culturele erfgoed. Artikel 167 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie bepaalt dat de Unie bijdraagt tot de ontplooiing van de culturen van de lidstaten onder eerbiediging van de nationale en regionale verscheidenheid van die culturen, maar tegelijk ook de nadruk leggend op het gemeenschappelijk cultureel erfgoed.
De Commissie heeft eveneens een verslag gepubliceerd bij de mededeling waarin het voor de erfgoedsector relevante beleid en de steun van de EU in kaart worden gebracht.
Nadere informatie:
Mededeling - Naar een geïntegreerde aanpak van cultureel erfgoed voor Europa
Verslag - erfgoed in het EU-beleid
De website van Commissaris Vassiliou
website van Creatief Europa
Volg Androulla Vassiliou op Twitter @VassiliouEU