Een ziekte zonder medicijn

Met dank overgenomen van R.P. (Roelof) van Laar i, gepubliceerd op donderdag 31 juli 2014, 16:04.

Ze zijn er nog: ziektes zonder vaccin of medicijn. Ebola is zo’n ziekte. Verschillende Afrikaanse landen worden al bijna 40 jaar geplaagd door Ebola-epidemieën. Eenmaal besmet is de kans op overlijden meer dan 50 procent. De ergste epidemie ooit waart nu door verschillende West-Afrikaanse landen: Guinee, Sierra-Leone en Liberia. Ik wil dat Nederland actief bijdraagt aan oplossingen, op de korte en lange termijn. Er moet voldoende geld zijn om de ziekte te bestrijden en om een vaccin te ontwikkelen.

In Liberia wordt de ernst van de epidemie inmiddels ten volle onderkend. Grenzen en scholen zijn dicht, want de ziekte verspreidt zich door contact. Het enige wat tegen Ebola gedaan kan worden is patiënten isoleren, goed verzorgen en systematisch iedereen volgen met wie ze in contact geweest zijn in de tijd voordat de ziekte geconstateerd werd. In deze drie oplossingen schuilt ook meteen het grootste probleem. In Afrika zorgt familie voor zieken, naar het ziekenhuis gaan is vaak niet mogelijk vanwege bijgeloof, kosten of afstand. Goede zorg is er nauwelijks en voor het systematisch in kaart brengen en volgen van mogelijke nieuwe patiënten heeft niemand de capaciteit. De strijd tegen Ebola is dan ook een harde strijd, die de landen niet alleen kunnen voeren.

Tegelijkertijd worden Westerse hulpverleners vaak wantrouwend bekeken. Sommigen denken dat juist zij het virus verspreiden. Anderen vertrouwen op de traditionele ‘witch-doctors’, die het wantrouwen jegens medici gretig voeden. De hulpverlening wordt daardoor bemoeilijkt.

Bemoeilijkt, maar niet onmogelijk. Tot nu toe zijn alle epidemieën uiteindelijk overgegaan. Ebola verspreidt zich niet snel en we kunnen de ziekte te snel af zijn, als er voldoende middelen beschikbaar zijn. Daarom heb ik de minister gevraagd om een extra bijdrage aan de bestrijding van de ziekte en het vinden van een vaccin.