Besluit 2014/496 - Aspecten van de stationering, de exploitatie en het gebruik van het Europese wereldwijde satellietnavigatiesysteem, die betrekking hebben op de veiligheid van de EU, en tot intrekking van Gemeenschappelijk Optreden 2004/552/GBVB

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit was geldig van 22 juli 2014 tot 31 december 2020.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit 2014/496/GBVB van de Raad van 22 juli 2014 over aspecten van de stationering, de exploitatie en het gebruik van het Europese wereldwijde satellietnavigatiesysteem, die betrekking hebben op de veiligheid van de Europese Unie, en tot intrekking van Gemeenschappelijk Optreden 2004/552/GBVB

officiële Engelstalige titel

Council Decision 2014/496/CFSP of 22 July 2014 on aspects of the deployment, operation and use of the European Global Navigation Satellite System affecting the security of the European Union and repealing Joint Action 2004/552/CFSP
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2014/496
Celex-nummer i 32014D0496

3.

Key dates

Document 22-07-2014
Bekendmaking in Publicatieblad 25-07-2014; PB L 219 p. 53-55
Inwerkingtreding 22-07-2014; in werking datum document zie art 10
Einde geldigheid 31-12-2020; opgeheven door 32021D0698

4.

Wettekst

25.7.2014   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 219/53

 

BESLUIT 2014/496/GBVB VAN DE RAAD

van 22 juli 2014

over aspecten van de stationering, de exploitatie en het gebruik van het Europese wereldwijde satellietnavigatiesysteem, die betrekking hebben op de veiligheid van de Europese Unie, en tot intrekking van Gemeenschappelijk Optreden 2004/552/GBVB

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de Europese Unie, en met name artikel 28,

Gezien het voorstel van de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Gelet op met name de strategische dimensie, de regionale en mondiale dekking en het meervoudige gebruik, is het Europese wereldwijde satellietnavigatiesysteem („GNSS”) gevoelige infrastructuur waarvan de stationering en het gebruik een weerslag kunnen hebben op de veiligheid van de Europese Unie en haar lidstaten.

 

(2)

Indien de internationale situatie noopt tot een operationeel optreden van de Unie en de exploitatie van het GNSS de veiligheid van de Europese Unie of haar lidstaten kan schaden, of indien de exploitatie van het systeem wordt bedreigd, dient de Raad te beslissen welke maatregelen er moeten worden genomen.

 

(3)

Om die reden heeft de Raad op 12 juli 2004 Gemeenschappelijk Optreden 2004/552/GBVB (1) vastgesteld.

 

(4)

Als gevolg van de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon dienen de taken en verantwoordelijkheden die voorheen bij de secretaris-generaal van de Raad/hoge vertegenwoordiger berustten, thans te worden uitgeoefend door de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid („HV”).

 

(5)

Door de voortschrijdende ontwikkeling, de beginfase van de stationering en de naderende ingebruikname van het uit hoofde van het Galileo-programma opgezette systeem, dient de procedure waarin Gemeenschappelijk Optreden 2004/552/GBVB voorziet, te worden aangepast.

 

(6)

De informatie en expertise met betrekking tot de vraag of een gebeurtenis in verband met het systeem een bedreiging voor de Unie, de lidstaten of het GNSS zelf vormt, kan door het Europese Agentschap voor het wereldwijde satellietnavigatiesysteem („GSA”), de lidstaten en de Commissie aan de Raad en de HV worden verstrekt. Ook derde landen mogen dergelijke informatie verstrekken.

 

(7)

De respectieve taken van de Raad, de HV, het GSA, als exploitant van het Galileo-centrum voor de beveiligingscontrole („GSMC”) en de lidstaten moeten worden verduidelijkt binnen de keten van operationele verantwoordelijkheden die moet worden gevolgd na een bedreiging van de Unie, de lidstaten of het GNSS.

 

(8)

In dit verband zijn de basisreferenties voor dreigingen opgenomen in de Systeemgebonden Specificatie van Beveiligingseisen („SSRS”) waarin de belangrijkste generieke dreigingen zijn vervat die door het GNSS als geheel moeten worden behandeld, en in het Systeembeveiligingsplan („SSP”) waarin het veiligheidsrisicoregister is vervat dat tijdens het veiligheidsaccreditatieproces is opgesteld. Deze zullen dienen als referenties voor het vaststellen van dreigingen die specifiek onder dit besluit vallen en voor het voltooien van de operationele procedures ter uitvoering van dit besluit.

 

(9)

In dringende gevallen moeten er binnen enkele uren nadat de informatie over de dreiging is ontvangen, beslissingen kunnen worden genomen.

 

(10)

Indien de omstandigheden niet toelaten dat de Raad een besluit kan nemen teneinde een dreiging af te wenden of ernstige schade aan de wezenlijke belangen van de Unie of een of meer lidstaten te beperken, moet de HV worden gemachtigd de nodige voorlopige maatregelen te treffen.

 

(11)

Het beheer van de Europese GNSS-systemen is...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.