Werkbezoek Open Club-aanpak

Met dank overgenomen van M.Sj. (Michiel) van Veen i, gepubliceerd op vrijdag 15 augustus 2014, 2:29.

Op maandag 23 juni bezocht Michiel de voetbalvereniging RKsv Wittenhorst uit het Noord-Limburgse Horst aan de Maas. Het werkbezoek, georganiseerd door de KNVB en de stichting Meer dan Voetbal, draaide om het Open Club-principe, waarin verenigingen de krachten bundelen met andere organisaties om maatschappelijke vraagstukken op te pakken.

RKsv Wittenhorst is een heel goed voorbeeld van een Open Club. Zo werkt de amateurvereniging samen met het bedrijfsleven om leden binnen de vereniging te helpen met het vinden van een baan of het opdoen van werkervaring. Ook zet de vereniging zich in voor G-voetbal, en zijn ze bezig met projecten om sportparticipatie onder ouderen te stimuleren.

Michiel: ‘‘Ik moedig maatschappelijke samenwerkingsverbanden zoals bij RKsv Wittenhorst van harte aan. Deze vereniging kan als voorbeeld dienen voor anderen. Maar iedere vereniging moet hierin wel zijn eigen weg kiezen. Ik pleit niet voor verplichtingen vanuit Den Haag. Iedere vereniging moet hierin zelf keuzes maken. Stel jezelf de vraag als vereniging: wat vind ik belangrijk en waar liggen mijn mogelijkheden? Een realistische blik op je omgeving is daarbij één van de vereisten. Lokaal hebben deze maatschappelijke initiatieven bij verenigingen veel meer kans van slagen, er is geen blauwdruk nodig vanuit de landelijke politiek. Ik geloof dat gemeenten op lokaal niveau met hun ambitie en inzicht veel beter maatwerk kunnen leveren. De landelijke politiek kan wel ondersteuning bieden door middel van landelijke programma’s.'

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Michiel van Veen

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Michiel van Veen