Free Héla Boujneh!

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op zaterdag 30 augustus 2014, 12:34.

Net als velen dacht ik dat Tunesië het enig overgebleven land was waar de Arabische lente de kans op succes werkelijk ging waarmaken. Toch zijn er ook in dat land barsten gekomen de laatste twee jaar in het oppervlakkige beeld van vooruitgang en een rechtvaardiger verdeling. De aanhouding van de Tunesische mensenrechtenactiviste Héla Boujneh, vermoedelijk omdat ze stelling heeft genomen tegen seksuele intimidatie door de politie, heeft dat positieve beeld een verdere deuk opgelopen. Activisten uit Tunesië vragen wereldwijd aandacht voor de dreigende veroordeling van Héla en klopten ook bij mij aan. Samen met Han ten Broeke (VVD) stelde ik daarom onderstaande vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken. Sluit je aan bij ons protest en teken de petitie voor vrijlating van Héla hier.

  • 1. 
    Bent u bekend met de aanhouding van de Tunesische mensenrechtenactiviste Héla Boujneh in de nacht van 24 op 25 augustus jl.?
  • 2. 
    Is het juist dat zij zonder opgaaf van redenen is vastgehouden en toegang tot een advocaat is ontzegd?

Is er een relatie tussen de aanhouding van Héla Boujneh en haar activiteiten tegen seksuele intimidatie door de Tunesische politie?

  • 3. 
    Bent u bereid bij uw Tunesische ambtsgenoot opheldering te vragen over het lot van Héla Boujneh?
  • 4. 
    Kan de Nederlandse ambassade een waarnemer sturen naar het proces tegen Héla Boujneh dat op 2 september aanstaande begint?
  • 5. 
    Wat is uw oordeel over de ontwikkelingen in Tunesië in de laatste twee jaar op het gebied van vrouwenrechten?
  • 6. 
    Bent u bereid deze vragen te beantwoorden voor het bezoek van de Tunesische minister van Buitenlandse Zaken aan Nederland?