‘Opbouwmissie’

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op maandag 11 juni 2007.

De Tweede Kamer en de vakbond weten van niets, maar Nederlandse commando’s patrouilleren in de Afghaanse provincie Uruzgan met een ‘dodenlijst’, met namen van hoge talibanleiders.

Als ze die opsporen, bijvoorbeeld door stemherkenning in het radioverkeer, mogen ze die - na toestemming van het hoofdkwartier - liquideren. Ook zonder concrete bedreiging. Dat bevestigt woordvoerder Robin Middel van het ministerie van Defensie.‘Het gaat om mensen met slechte bedoelingen, die bijvoorbeeld aanslagen voorbereiden tegen de missie’, legt Middel uit. (…)

Het gaat om een lijst met High Value Targets, die in gebruik is bij de ISAF-missie. Dat is opmerkelijk, omdat deze missie onder de vlag van de NAVO zich richt op de wederopbouw van het land, waar het Nederlandse parlement onder strikte voorwaarden mee instemde. (De Pers)

SP-Kamerlid Harry van Bommel vraagt minister Van Middelkoop om opheldering. Het mandaat dat de Nederlandse soldaten meekregen hield in dat ze enkel geweld zouden gebruiken wanneer ze werden aangevallen. Het bestaan van de dodenlijst geeft opnieuw aan dat je niet een aanvalsmissie (Enduring Freedom) en een opbouwmissie naast elkaar kunt uitvoeren.

VVD’er Van Baalen, vorig jaar september:

„Natuurlijk lopen OEF en ISAF in elkaar over. Dat kon iedereen in februari weten. ”.