Midden-Oosten

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op vrijdag 15 juni 2007.

Het Westen heeft met zijn vijandigheid jegens Hamas verkeerd gegokt, zegt een VN-diplomaat. De boycot heeft volgens hem aan verharding van Hamas bijgedragen. (…)

Alvaro de Soto, de onlangs afgezwaaide VN-coördinator voor het Midden-Oosten, stelde een maand geleden in een memo dat de boycot van een vrij verkozen regering verwoestende gevolgen heeft gehad en heeft bijgedragen tot het huidige oplaaien van geweld. In zijn rapport, dat eergisteren in de Britse Guardian stond, stelt de Peruviaan dat de maatregelen van de internationale gemeenschap tot doel hadden een Palestijnse eenheid te creëren die in vrede met haar buur Israël zou leven, maar dat ze precies het omgekeerde hebben bewerkstelligd. (Trouw)

Sinds enkele dagen staat de Gazastrook in vuur en vlam. Hamas heeft Fatah op geweldadige wijze de deur gewezen. De overname lijkt een rechtstreeks gevolg van de boycot die Hamas vanuit het Westen werd opgelegd, nadat zij democratisch verkozen was. Het niet willen praten met Hamas is net zo dom als toen men eerder niet met Arafat wilde praten. Wordt Hamas permanent terzijde geschoven, dan is het risico groot dat Al Qaida haar plaats inneemt.

Syrië, Iran, Israël en de VS zijn allemaal bezig met maar één ding: hoe vergroot ik mijn invloed? En, zoals het spreekwoord zegt, waar olifanten vechten wordt het gras vertrapt. Het is in ieders belang dat de wereldgemeenschap nu eens serieus werk maakt van de problemen in deze regio.

Onlangs bracht het wetenschappelijk bureau van de SP een rapport uit over het conflict tussen Israël en Palestina. Je kunt het hier bestellen.