Hij die nooit zorg nodig heeft, werpe de eerste steen

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op zaterdag 16 juni 2007.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) overweegt mensen met een gezonde leefstijl een lager eigen risico voor hun zorgverzekering te laten betalen. (…)

“Wij spelen met die gedachte en het gaat iets verder dan spelen”, zei de minister. (Nu.nl)

Vorig jaar wees ik al op de discussie die nu kennelijk werkelijk voet aan de grond heeft gekregen.

Is het gerechtvaardigd dat mensen die willens en wetens een ’slechte’ levenstijl hebben net zoveel betalen als mensen die gezond proberen te leven?

Ik denk dat we, als we deze kant opgaan, langzamerhand bewegen in de richting van een ‘maatschappij van de kleine lettertjes’, met veel regels, veel controles, veel klikken, en veel frustratie.

Met de toenemende individualisering zie je in toenemende mate dat mensen met de vinger naar anderen wijzen. ‘Ik doe zo, en dus wil ik niet opdraaien voor mensen die zus doen.’ Maar dat werkt ook vice versa. ‘Jij rookt - ik niet.’ ‘Maar jij gaat skieën wat een bewust risicovol vermaak is - gelet ook op het aantal gipsvluchten.’ Alles wat anders is en afwijkt van het gemiddelde zal onderdeel worden van publieke debat, beoordeling en veroordeling.

Iedereen heeft gezonde en ongezonde gewoontes. Wanneer je deze probeert te vangen in een premie speel je mensen tegen elkaar uit en ontstaat er een cynische ‘papieren’ maatschappij. En om de hoek van deze discussie gluurt nu al de risico-selectie, met de verzekeraar als lachende winstmakende derde.

Een variant op het welbekende Bijbelse spreekwoord lijkt me hier op zijn plaats.

Hij die nooit zorg nodig heeft, werpe de eerste steen