Attentie: Ontslagbescherming

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op dinsdag 19 juni 2007.

Minister van Sociale Zaken, Donner, heeft werkgevers en werknemers uitgenodigd om op 27 juni de al vaak aangekondigde ‘participatietop’ te houden.

Gevraagd of er een versoepeling van het ontslagrecht aanstaande is, zei Wouter Bos: ‘Het gaat om een modernisering.’ Tsja, en dat maakt mij nu zo wantrouwend. ‘Modernisering van de sociale zekerheid’ bleek steevast over de hele linie een verslechtering te behelsen; ‘modernisering van de huursector’ hield in de praktijk in hogere huren, minder nieuwe woningen, en woningcorporaties die met van alles bezig waren maar steeds minder met de sociale volkshuisvesting; ‘modernisering van de zorg’ behelsde in de praktijk niks anders dan afbraak van de solidariteit, wachtlijsten, en toename van de macht van pharmaceutische industrie.

Het kabinet wilde graag haar top met VNO-NCW, MKB, FNV en CNV. Die komt er nu. Het is zaak erg op ons hoede te zijn als het gaat om de uitkomst op het punt van de bescherming van werknemers tegen willekeur van werkgevers. Arbeid is geen wegwerpartikel. Mensen zijn geen zaken, mensen hebben recht op een menswaardige en gelijkwaardige behandeling, dus ook werknemers.