‘Peijs moet conclusies trekken’

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op woensdag 20 juni 2007.

HSl

De Betuwelijn - één van de grootste bestuurlijke missers in de afgelopen decennia - is nog maar net geopend of de andere grote ‘misser met spoor’ dient zich al weer aan (niet onverwachts overigens). De Rekenkamer bracht vandaag een vernietigend rapport uit over de fouten die bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat zijn gemaakt in het kader van het HSL-project.

Het ergerlijke hieraan is dat verantwoordelijk minister Peijs inmiddels gepromoveerd is tot Commissaris van de Koningin. Ik sluit me dan ook volledig aan bij de woorden van SP-Kamerlid Emile Roemer:

Dat de problemen rond de HSL-Zuid grotendeels zijn te wijten aan het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, kan niet zonder politieke consequenties blijven, vindt Roemer. “De vorige verkeersminister, Karla Peijs, heeft zwaar geblunderd. Inmiddels is ze Commissaris van de Koningin, dus ik kan haar niet wegsturen, maar als je er zo’n potje van hebt gemaakt in een publieke functie, moet je daar volgens mij consequenties uit trekken. Volgens het staatsrecht zou ik de nieuwe minister Eurlings moeten wegsturen, maar dat zou niet uit te leggen zijn, die zit er net en wil juist schoon schip maken.”

Update: Bij het programma ‘Dingen die gebeuren’ op radio 1 zei oud-minister Peijs dat de SP ‘niet moest huilen, dan hadden ze me maar in februari - toen ik nog minister was - moeten wegsturen’.