De Belastingdienst en het UWV

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op donderdag 21 juni 2007.

Ruim 400.000 bedrijven moeten opnieuw hun loongegevens over 2006 inleveren bij de fiscus. Door computerproblemen bij de Belastingdienst en uitkeringsinstantie UWV zijn de al ingeleverde gegevens niet bruikbaar. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) woensdagnacht in de Tweede Kamer gezegd tijdens het spoeddebat over de problemen bij de fiscus.

Door die problemen ontbreken de noodzakelijke loongegevens over 2006 om voor werknemers definitief hun recht op toeslagen of teruggave van te veel betaalde premies voor bijvoorbeeld zorg of WW te kunnen vaststellen.

(…)

De problemen ontstonden vorig jaar, bij invoering van de wet Walvis, die het voor bedrijven makkelijker moest maken om aangifte te doen. De bijbehorende software doet het echter niet.(Elsevier)

De SP heeft voormalig staatssecretaris Wijn regelmatig gewaarschuwd voor de problemen bij de Belastingdienst. Steeds weer waren er sussende woorden, en nu valt het ‘lijk uit de kast’. De gegevens van de bedrijven van het UWV zijn onder andere nodig om de hoogte van toeslagen te berekenen. Ewout Irrgang pleitte er gisteren voor dat de burgers in ieder geval niet verder de dupe worden van deze problemen en zo snel mogelijk worden ingelicht.

De vraag is nu of alles boven tafel is. Volgens de minister is het van groot belang dat er nu een situatie ontstaat waarin duidelijk wordt dat ‘we weten wat we niet weten’. Als de minister nog niet eens weet wat hij niet weet, zegt dat veel over de staat waarin de Belastingdienst en het UWV verkeren.